Stenen herkennen en zagen bij IVN Zeewolde

Stenen herkennen en zagen bij IVN Zeewolde

Op zondagmiddag 19 februari 2017 organiseert IVN Zeewolde een workshop rond gesteenten. De workshop vindt plaats in de Roode Schuur aan de Dasselaarweg 25 in Zeewolde en start om 13.30 uur.  Leden en kinderen tot 12 jaar kunnen gratis deelnemen; niet leden betalen € 4,00 pp.

Deskundigen van de Gesteentetuin in Schokland geven een introductie over gesteenten en mineralen. Hoe komen stenen hier? Welke soorten stenen die met de ijstijd hierheen zijn gekomen, kunnen we vinden? En hoe ontstaan kristallen en edelstenen? Na de introductie kan je zelf aan de slag om een aantal stenen te onderzoeken en op naam te brengen. Waar moet je op letten? Waar zou de steen vandaan kunnen komen? De deskundigen zullen je helpen om tot het juiste antwoord te komen. 

Om stenen beter te kunnen herkennen willen we vooral ook de binnenkant bekijken. Deze middag kunnen stenen gezaagd worden. Soms tref je prachtige kristallen aan in stenen.  Onder één van onze microscopen kun je de mooiste kristallen goed bekijken. Heb je thuis een steen liggen en ben je benieuwd hoe de binnenkant eruit ziet? Neem deze mee, dan zagen wij de steen doormidden op de speciale stenenzaagmachine. Een zaagsnede kost € 1,-. De te zagen steendikte is maximaal 10 cm.

De activiteiten op deze middag sluiten aan bij de tentoonstelling die is ingericht in de Roode Schuur over gesteenten en versteende natuur. De mooiste exemplaren stenen, mineralen, kristallen en fossielen uit de enorme collectie van Joop Stuurman zijn hier tentoongesteld. In een donkere ruimte kun je bijzondere fluorescerende stenen bewonderen. En er draait een interessante film over het ontstaan van de aarde en van stenen. Er is kortom van alles te beleven tijdens deze doe- en ontdekmiddag voor jong en oud! Voor deze tentoonstelling is samengewerkt met deskundigen van de Gesteentetuin van het Flevolandschap.

Belangstelling voor stenen??

Je bent van harte welkom bij de IVN workshop met oefenvoorbeelden. We maken er een steengoeie zondagmiddag van!!

Voor nadere inlichtingen kun je contact opnemen met Marleen Wessels, tel. 036-5226101


advertentie

 

Lokale Omroep Zeewolde Twitter

Lokaleomroepzeewolde RT @stephanie_jeugd: Persoon met snorbrommer reed over de Gooiseweg te Zeewolde. Niet zijn enige probleem. Blies 660 ug/l. Rijbewijs inge…
About 3 hours ago
Lokaleomroepzeewolde 28e uitwisseling vvZeewolde Berwick Rangers Juniors https://t.co/EZxCs6uacm
About 17 hours ago