Zeewolde

37 graven uit Zeewolde blijven in oorspronkelijke staat

Er zijn in totaal 37 graven in Zeewolde die een historische betekenis hebben of waarvan de grafbedekking een opvallende kwaliteit heeft. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente afgelopen jaar heeft laten uitvoeren. Van deze graven houdt de gemeente de grafbedekking in stand, ook al is het recht op het graf verlopen. De gemeente wil de bedekking overige verlopen graven terugbrengen naar een sobere staat.  

het graf van gerda merchel

Het is nog niet bekend om welke graven het gaat omdat de nabestaanden nog op de hoogte worden gesteld. De gemeente Zeewolde verwacht eind deze week een lijst openbaar te maken. Een uitzondering daarop is het graf van Gerda Merchel. De gemeente bevestigt dat dit graf op de lijst staat. Het graf van Merchel werd bij de start van het onderzoek ook door toenmalig wethouder Egge Jan de Jonge genoemd als voorbeeld. 

De Lokale Omroep van Zeewolde maakte eerder een uitgebreide reportage over Merchel. In 1984 werd haar lichaam gevonden in een kanaal bij Zeewolde. De moordzaak is nooit opgelost. Op dit moment is het graf overwoekerd en ligt de houten gedenkplaat in de opslag. Omdat het graf bewaard wordt zal het nu ook in de oorspronkelijke staat teruggebracht worden.

Anderhalf jaar geleden gaf de gemeente opdracht voor het onderzoek naar de graven, dat elke tien jaar herhaald zal worden. Het onderzoek is uitgevoerd oor Terebinth, een stichting voor funerair erfgoed. Graven worden niet geruimd in de gemeente Zeewolde, maar de gemeente wil graven terugbrengen naar een sobere staat als het grafrecht of de grafrusttermijn is verstreken. Grafrecht wordt gehuurd bij particuliere graven, bij algemene graven is de grafrusttermijn 10 jaar. Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel graven nu een sobere grafbedekking krijgen.

Advertentie