Zeewolde

BBB-Statenlid Paul van Elderen stelt harde eisen aan coalitieonderhandelingen

Paul van Elderen is met voorkeursstemmen gekozen in de BBB-raadsfractie voor de Provinciale Staten. “Dat geeft veel energie om er vol tegenaan te gaan”, liet hij dinsdagavond weten in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde.

De BBB was woensdag 15 maart met 2.792 stemmen veruit de meeste favoriete partij van de Zeewolder kiezers. Paul van Elderen, nummer 16 op de kandidatenlijst van de BBB, behaalde bijna de helft ervan: 1.316 stemmen. Van Elderen (63) had in zijn eentje meer stemmen dan volledige partijen als de VVD en de ChristenUnie; je kunt hem dus rustig een ‘agrarisch stemmenkanon’ noemen.

BBB-Statenlid Paul van Elderen stelt harde eisen aan coalitieonderhandelingen

“Ik had wel verwacht dat de BBB in een aantal provincies goed zou scoren, maar dat het op deze manier zou uitpakken was voor ons ook een verrassing”, aldus de 63-jarige akkerbouwer. “Ik was de enige kandidaat voor de BBB in Zeewolde, dat maakte de keuze wellicht iets gemakkelijker. Ik ken ook veel mensen, we wonen er inmiddels al meer dan veertig jaar...”

Samen met enkele collega-boeren was Van Elderen op de verkiezingsavond naar de BBB-bijeenkomst in Bathmen. “Als eerste werd de exitpoll van Noord-Holland bekendgemaakt. Zelfs daar waren we de grootste. Daar hadden we echt niet op gerekend, zeker niet in een provincie met zoveel stedelijke bevolking. Het was echt een onbeschrijflijk mooi moment.”

Van Elderen was aanvankelijk bewust niet hoog op de lijst gaan staan. “Ik woon sinds vorig jaar in het dorp en kan de boerderij meer op afstand nemen. Ik krijg ruimte voor andere dingen. Het inzetten voor de BBB is daar een voorbeeld van. Ik stond aanvankelijk op een niet-verkiesbare plek, maar werd met voorkeursstemmen gekozen. Nu ga ik er ook voor en loop ik er niet voor weg.”

Cruciale rol

Bij de onderhandelingen in de provincie en die met het kabinet gaat stikstof wat Van Elderen betreft een cruciale rol spelen. “De PAS-melders moeten aan een vergunning worden geholpen. Het kabinet wil de stikstofreductie van 2035, zoals in de wet staat, naar voren halen naar 2030. Dat wil men doordrukken, maar is voor ons onbespreekbaar. Ook moet de norm voor de kritische depositiewaarde van tafel. Die waarde is 140 keer scherper dan in Duitsland. Dat is gewoon onwerkbaar. Ten slotte is verplicht uitkopen van agrariërs voor ons eveneens onbespreekbaar.”

Van Elderen spreekt van ‘harde eisen’, maar snapt ook wel dat er meer partijen nodig zijn om aan een meerderheid te komen. “Het zal spannend worden - we moeten als BBB niet buiten onze schoenen gaan lopen - maar andere partijen zullen toch ook moeten begrijpen dat de kiezer op dit moment een pas op de plaats wil.”

Advertentie