Burgemeester Gerrit Jan Gorter en verantwoordelijk wethouder Egge Jan de Jonge willen geen vragen van Omroep Flevoland beantwoorden en verwijzen naar een korte reactie die via een woordvoerder is verspreid. Daarin staat dat de gemeente niet verrast is, de keuze van Meta respecteert en in contact blijft met het bedrijf.
Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde zegt niet verrast te zijn door het besluit van Meta. "Gezien alle ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden, is dit niet echt een verrassing." Van Bruggen is voorstander van de komst van het datacenter. Vertrekkend raadslid Wenda Westerhuis van D66 vindt het jammer dat de plannen van Meta in de ijskast zijn gezet. Wel geeft ze aan begrip te hebben voor het besluit.
Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde, tegenstander van het datacenter, liet dinsdag al eerder weten blij te zijn met het besluit. "Ik had niet verwacht dat het allemaal zo in een stroomversnelling zou komen, zegt hij dinsdagavond. "Maar het is weer een stap dichter bij afstel." Leefbaar Zeewolde ging na de verkiezingen in één klap van 5 naar 10 zetels. Daarmee heeft de partij een absolute meerderheid in de gemeenteraad.
Ook tegenstander Erik van de Beld van de ChristenUnie zegt blij te zijn. "Ik hoop dat het zo in de koelkast blijft dat het gewoon vastvriest. We zijn trots dat we dit kunnen bereiken. Maar het hele datacenter moet nog wel de tafel af, want het proces loopt nog wel voor vergunningverlening."
Niet alle fracties willen reageren op het nieuws. Zo houdt fractievoorzitter Angela Huckriede van de VVD het kruit nog even droog. Zij zegt woensdagavond met een verklaring te komen, als de nieuwe gemeenteraad van Zeewolde wordt geïnstalleerd. Ook de fractie van het CDA wil nog geen reactie geven.