“Ik ben trots dat het onderwerp zó leeft bij de inwoners, dat ze in zo grote getale de tijd, de energie en de moeite nemen om hier vanavond te komen”, aldus wethouder Ernst Bron (Duurzaamheid) woensdagavond. “Daarbij vind ik het belangrijk dat onze inwoners mee kunnen denken en beslissen.” Op Brons vraag aan de zaal hoeveel mensen er zonnepanelen hadden, gingen er heel wat vingers de lucht in. Logisch als je bedenkt dat 34 procent van de Zeewolder bevolking ze op het dak heeft liggen. Toen Bron vroeg hoeveel aanwezigen er al een warmtepomp hadden aangeschaft, gingen er aanmerkelijk minder vingers omhoog. Ook dat is niet vreemd: zo’n pomp kost al gauw 7.000 euro en het is op dit moment nog allerminst duidelijk of zo’n investering verstandig is en in hoeveel tijd deze zich terugverdient. Het zal voor zich spreken dat hier woensdagavond veel vragen over gingen. Duidelijk werd wel dat er de nodige subsidie- en financieringsmogelijkheden zijn (zoals het Nationaal warmtefonds, de Investeringssubsidie duurzame energie, de Duurzaamheidslening en subsidieregelingen via het Energieloket Zeewolde).
Op 29 september vorig jaar werd de Transitiewarmte vastgesteld in de gemeenteraad. Zeewolde is een van de eerste gemeenten in Nederland die daadwerkelijk met buurtuitvoeringsplannen (BUP’s) gaat starten. Dat de Vissen-, Vlinder- en Wildbuurt werden aangewezen voor de start van de buurtuitvoeringsplannen (BUP’s), was niet lukraak gekozen. “De huizen zijn allemaal gebouwd eind jaren ’80 of in de loop van de jaren ‘90”, legde wethouder Bron woensdagavond uit. “En Woonpalet is er ook volop aan de slag met onderhoud, cv-ketels worden er momenteel vervangen.”
De regering wil dat in 2050 in Nederlandse huizen geen aardgas meer gebruikt wordt. Bron tijdens de bewonersbijeenkomst: “Dat lijkt ver weg, maar we zullen nu al in actie moeten komen. We kunnen dat niet de laatste twee jaar ervoor gaan oppakken. Er moet echt iets veranderen in de wereld. Het klimaat verandert, de gaswinning in Groningen wordt stopgezet en we willen minder afhankelijk zijn van buitenlands gas. Daarbij doen we het ook nog eens voor de generaties na ons.”
“Wij zijn heel benieuwd waar we in de toekomst geld voor moeten sparen”, zei Chantal van Beek uit de Wildbuurt, zomaar een willekeurige bezoekster, woensdagavond. “Ook willen we weten welke verbeteringen we kunnen doen en waar we moeten beginnen. We hopen dat we er via het buurtuitvoeringsplan een goede start mee kunnen maken. We hebben afgelopen winter het gas al naar beneden gedaan, maar we willen natuurlijk veel meer.” Vragen had Chantal woensdagavond volop. “Bijvoorbeeld aan de meneer van Liander. Over het netwerk dat we hebben en of er van de buurman gekocht kan worden die al wel zonnepanelen heeft, zoals in België al gebeurt.”
Voor meer info: www.zeewolde.nl/warmtetransitie
Kijk hier de presentatie van die avond na (PDF)