Zeewolde

Blauwalg op diverse plekken in Zeewolde

29 juli werd bekend dat bij de Waterlinie in de Polderwijk blauwalg is geconstateerd. Dit wordt gecontroleerd door Waterschap Zuiderzeeland.

Eerder al werd er melding gemaakt van blauwalg bij de Wielewaal, waarna ook het andere deel van het Laakse strand snel volgde.
Op de website Zwemwater.nl wordt daarvoor een waarschuwing afgegeven. In contact komen met het water kan gezondheidsklachten geven.
In dit geval kans op huidirritatie en/of darmklachten. Er wordt nog geen negatief zwemadvies afgegeven, maar zeker jonge kinderen, ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid wordt sterk aangeraden om op andere plekken het water in te gaan.

Blauwalg op diverse plekken in Zeewolde

Blauwalgen

Lokale Omroep Zeewolde Uw nieuwsbron uit Zeewolde

Op de website zwemwater.nl wordt het volgende gemeld over blauwalgen:
Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.

Officieel aangemelde zwemwaterlocaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per 2 weken. Zwemwater.nl is een platform van de volgende samenwerkende organistaties: Interprovinciaal Overleg, Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat, BIJ12

In Flevoland zijn meerdere locaties aangewezen als zwemwater; de Waterlinie is echter geen officiële zwemlocatie. Het waterschap controleert het zwemwater binnen de dijken van mei tot oktober tweewekelijks. Bij blauwalg of andere afwijkingen doen we een melding bij de beheerder van de zwemlocatie: Omgevingsdienst Flevoland, Gooi & Vechtstreek.

Advertentie