Blauwalgen
Op de website zwemwater.nl wordt het volgende gemeld over blauwalgen:
Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.
Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.
Officieel aangemelde zwemwaterlocaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per 2 weken. Zwemwater.nl is een platform van de volgende samenwerkende organistaties: Interprovinciaal Overleg, Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat, BIJ12
In Flevoland zijn meerdere locaties aangewezen als zwemwater; de Waterlinie is echter geen officiële zwemlocatie. Het waterschap controleert het zwemwater binnen de dijken van mei tot oktober tweewekelijks. Bij blauwalg of andere afwijkingen doen we een melding bij de beheerder van de zwemlocatie: Omgevingsdienst Flevoland, Gooi & Vechtstreek.