Zeewolde

Boa’s maken van nood een deugd

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente Zeewolde hebben een hybride auto en twee mountainbikes aangeschaft. “Door een uitbreiding van het handhavingsteam moesten er vervoersmiddelen bij en deze aankopen zijn ook nog eens duurzamer”, zegt een woordvoerder.

“We zijn hier begonnen met één persoon, in 2018 kwam de tweede en nu zit het team op vier.” Tot op heden was er voor het team één auto beschikbaar. “Maar omdat de werkdruk heel erg omhoog is gegaan - mensen weten de boa makkelijker te vinden - wilden we er graag iets bij.” Er is bewust gekozen voor een hybride auto. “Omdat het buitengebied van Zeewolde zo uitgestrekt is, is een hybride auto praktischer. Het gaat dan om een hybride auto die zichzelf tijdens het rijden oplaadt, waardoor opladen aan een oplaadpaal niet nodig is.”

Boa’s maken van nood een deugd

Daarnaast krijgen de boa’s ook twee mountainbikes. “De mountainbikes zijn niet alleen duurzamer in het gebruik, maar hebben ook nog een andere functie: Tijdens een incident kan de fiets als een barrière dienen om de boa te beschermen. Dat vergroot de veiligheid van de boa. Daarnaast kunnen zij zich snel verplaatsen met de fiets op plaatsen waar de auto niet of moeilijk kan komen.”

Naast deze uitbreiding heeft het handhavingsteam van Zeewolde ook direct gekozen voor nieuwe bestickering, die aansluit bij de landelijke kleuren die gebruikt worden op voertuigen door boa’s. De kleuren zijn blauw met een geel accent en sluiten aan bij de kleding die zij dragen. Zo zijn zij beter herkenbaar voor omstanders. Op de auto staat ook het logo van Zeewolde, zodat zichtbaar is dat zij boa’s zijn van de gemeente Zeewolde. (foto: Ruud van Velzen)

Advertentie