Verder ziet Gorter meer vechtpartijen tussen jongeren onderling en winkeldiefstallen. Vorig jaar kwamen er 199 meldingen van jeugdoverlast binnen bij de gemeente, zo blijkt uit de veiligheidscijfers van 2020. Flink meer dan de twee jaar daarvoor, toen er per jaar ongeveer 75 meldingen binnenkwamen.
Gorter ziet naast de coronacrisis nog een andere aanleiding voor de hogere cijfers: “Wat wij als gemeente zien is die vermenging tussen die hele jonge jeugd van 12, 13 en 14 jaar met tien jaar ouder, van 22, 23 en 24 jaar. Dat moeten we niet hebben.”
De meeste meldingen van jeugdoverlast komen uit de wijk Horsterveld, uit het gebied tussen basisschool Het Mozaïek en het appartementencomplex aan het Koraal. Daar bevindt zich een afgeschermde parkeerplaats die volgens omwonenden populair is bij jongeren.
Een aantal bewoners van het complex wil alleen anoniem hun verhaal doen uit angst het doelwit te worden van de jongeren. “Er wordt hier heel erg gedeald op de parkeerplaats”, vertelt een bewoonster. “Je krijgt er soms een onveilig gevoel van. Je weet niet waartoe ze in staat zijn als ze onder invloed zijn.”
''Bij mij is er drie keer een raam van mijn auto ingegooid. Bij een andere auto ook'' - anonieme bewoner
Een andere bewoner zegt al vaak de politie gebeld te hebben: “Er is hier regelmatig overlast. Er wordt hard muziek gedraaid en er zijn vermoedelijk drugsdealers. Dat kan haast niet anders. Je ziet auto’s komen, dan lopen er mensen naar de deuren en gaat er een hand naar binnen. Ze weten allemaal dit plekje te vinden.”
“Ouders schieten tekort”
Burgemeester Gorter wil de jongeren weer op het rechte pad krijgen: “Dit is een thema waar ik mij heel veel zorgen om maak. Omdat het ertoe leidt dat jongeren in ons dorp helemaal afglijden. Niet meer terugkomen in de normale maatschappij. Straks bij wijze van spreken gaan zwerven, hun school niet afmaken. Problemen gaan veroorzaken in de omgeving. En het kan tot van alles en nog wat gaan leiden.”
Volgens Gorter ligt de oplossing bij de ouders van de kinderen. Hij zegt te veel ouders te zien die niet hun verantwoordelijkheid nemen. “Je kunt als ouder ook niet wegkijken en zeggen: ‘dat moet de politie of gemeente maar oplossen’. Dat wegkijken moet eens een keer afgelopen zijn. U zet kinderen op de wereld zeg ik dan maar, dan bent u daar ook verantwoordelijk voor.”