Zeewolde

Burgertafel Zeewolde, de adviesraad wil dat iedereen mee kan doen in Zeewolde

Roel Hijne en Joop Delfgaauw waren onlangs te gast in het LOZ-programma Zeewolde Kiest om te vertellen over de Burgertafel Zeewolde, een soort adviesraad die een verbinding wil zijn tussen de burgers en het bestuur van Zeewolde.

De Burgertafel in haar huidige vorm bestaat sinds juli 2017. Zij wordt gevormd door tien betrokken inwoners die vanuit hun eigen kennis en ervaring met elkaar nadenken over hoe alle inwoners zo goed mogelijk kunnen deelnemen (participeren) aan de samenleving van Zeewolde. Voorzitter Roel Hijne is sinds vijf jaar lid van de Burgertafel, secretaris Joop Delfgaauw nu twee jaar. “We zijn als eerste een adviesraad”, lichtte Hijne toe in Zeewolde Kiest. “We geven advies over nota’s die er over het Sociaal Domein worden geschreven en dan gaat het specifiek over de Jeugdwet, de Wmo en de Participatiewet.” Dat de Burgertafel momenteel tien leden telt, is haast een luxe. “Een aantal maanden geleden waren het er nog maar vijf”, vertelde Delfgaauw.

Joop Delfgauw en Roel Heijne in de studio van De LOZ voor het scherm Zeewolde Kiest

“Sinds januari zijn we met z’n tienen. Daardoor kunnen we de taken veel beter verdelen over de leden. De een is bijvoorbeeld meer gericht op de jeugd, de ander op de Wmo. Maar een onderwerp als eenzaamheid hoort misschien wel bij elk van de onderdelen uit het Sociaal Domein.”

Jeugd erbij betrekken

De leden van de Burgertafel hebben een diverse achtergrond. Veel sectoren zijn op deze wijze vertegenwoordigd, zoals onderwijs, bedrijfsleven, zorg en ict. Ook is er iemand met een juridische achtergrond lid. Toch is de raad nog geen afspiegeling van de hele bevolking, iets wat Hijne graag anders had gezien. “We hebben geprobeerd jeugd bij de Burgertafel aan te laten schuiven, maar dat is tot op heden niet gelukt. Bij adviesraden in de omgeving zien we eenzelfde patroon. Het zijn hoofdzakelijk mensen van een zekere leeftijd en dat is wel jammer.” Delfgaauw snapt wel dat hier moeilijk verandering in aan te brengen is. “Het is heel moeilijk om mensen voor bestuurswerk te krijgen. Bij sportverenigingen willen veel mensen nog wel aan de kant staan om aan te moedigen, maar zie maar eens een penningmeester of voorzitter te vinden. De Burgertafel zou je ook bestuurswerk kunnen noemen, want we zitten veel achter de vergadertafel. Stukken lezen vindt niet iedereen even interessant. En veel mensen werken gewoon de hele week. Dan moet je er dit maar naast willen en kunnen doen.”

Ongevraagd advies

De Burgertafel geeft niet alleen gevraagd, maar soms ook ongevraagd advies. Hijne is er trots op dat het Vraaghuis Zeewolde hier bijvoorbeeld uit is voortgekomen. “Maar daarnaast ook OKO (‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving, red), een preventief programma voor jeugd en ouders bij wie het wat minder goed gaat. Denk aan drugs en aan verslaving. OKO was in omliggende gemeenten al aan de orde. We bespraken het met wethouder Van de Beld en hij omarmde het.” Delfgaauw sluit niet uit dat de naam van de Burgertafel binnenkort wordt veranderd in ‘Adviesraad’. “Dat zullen mensen ook beter snappen. We zijn immers geen ombudsman of klachtenbureau.”
Voor meer info: www.burgertafelzeewolde.nl.

 

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie