Zeewolde

Drie strategieën voor aardgasvrij-route

Heel Nederland moet voor 2050 van het aardgas af, maar over de weg daarnaartoe bestaan nog veel onduidelijkheden. Dat bleek ook dinsdagavond bij de door 65 belangstellenden bekeken online informatieavond van de gemeente Zeewolde.

“De gemeente is uitgenodigd om voor het einde van dit jaar met een plan te komen, maar die willen we niet vanuit dit huis opstellen zonder daar met onze inwoners over in gesprek te zijn geweest”, legde wethouder Ewout Suithoff uit.

Drie strategieën voor aardgasvrij-route Zeewolde

Vragen en zorgen

Aardgasvrij wonen roept veel vragen en zorgen op, bleek ook uit het onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Citisens. Machteld Beekhuis legt namens Citisens uit dat driekwart van de 715 ondervraagden zelf al duurzame maatregelen heeft genomen, maar dat liefst 64% bij het laten vervangen van een cv-ketel nog steeds een nieuwe cv-ketel prevaleert boven een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een elektrische ketel.

Onderzoeksbureau MSG heeft onderzoek gedaan naar welke opties er zijn voor Zeewolde en George Wurpel deed de verschillende routes - “afhankelijk van de techniek is daarvoor meer of minder isolatie van de woning noodzakelijk” - uit de doeken. De belangrijkste conclusies:
- Groen gas is de goedkoopste optie, maar de beschikbaarheid is beperkt en de toekomstige prijs onzeker.
- Potentiële beschikbaarheid van waterstof voor woningen is onzeker. Verwarmen met waterstof geeft relatief grote energieverliezen.
- Een beperkt deel van de woningen kan woonlastenneutraal van het aardgas af.

“Zeewolde heeft qua bebouwing een goede uitgangspositie voor de warmtetransitie”, gaf Wurpel aan. “Wat nu beschikbaar is, zijn lucht/water-warmtepompen of warmtenetten op basis van restwarmte. Maar er zijn ook opties onderzocht die op termijn beschikbaar komen, waaronder een warmtenet met restwarmte van het mogelijke datacenter.”

Tijdspad

De gemeente werkt met drie strategieën: de individuele warmtepomp, een warmtenet of groen gas. Die kennen elk een verschil qua kosten, comfort en impact op de omgeving, bleek uit de presentatie van de gemeente. Uit het vertoonde tijdspad dat zij volgt, blijkt dat zij volgend kalenderjaar wijkuitvoeringsplan(nen) wil schrijven voor wijken/buurten die voor 2030 van het aardgas gaan.

Inwoners kunnen hun vragen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Advertentie