Boeren die in de buurt van Natura 2000-gebieden wonen, worden nog steeds in onzekerheid gelaten.” Lodders toonde zich eveneens sceptisch over het plan boeren uit te kopen door hun 120 procent van hun bedrijfswaarde te betalen. “Er wordt vooralsnog helemaal niet aangegeven hoe de waarde van bedrijven wordt berekend. 120 procent lijkt een mooi aanbod, waar wat als je als boer nog een heleboel moet aflossen bij de bank of daarover nog wel belasting moet betalen? Vergeet ook niet dat de waarde van heel veel bedrijven rondom Natura 2000-gebieden enorm kelderde, toen minister Van der Wal vorig jaar haar stikstofkaartje presenteerde. Als je een lening bij de bank hebt en je bedrijf is minder waard, heb je echt een probleem. En stel dat je elders grond wilt kopen en je loopt er tegenaan dat de grondprijs daar een stuk hoger is, dan schiet je er toch nog niets mee op?”
Stoppers
Boeren die willen stoppen en akkoord gaan met het ‘120 procent’-aanbod, geeft Lodders wel groot gelijk. “Bijvoorbeeld als ze geen opvolger hebben of hun stikstofruimte willen verkopen en iets anders met hun bedrijf willen doen. Ook dan is het echter van groot belang hoe de waarde van het bedrijf nu precies wordt bepaald.” Voor het dreigen met onteigening of verscherpte milieueisen op het moment dat het aantal ‘stoppers’ niet wordt gehaald, heeft Lodders geen goed woord over. “Er wordt zo gemakkelijk gesproken over stikstofuitstoot, maar dat is een rekensom. Als het ons om de natuur gaat, moeten we niet met allerlei rekenmodellen werken, dan moeten we fysiek de natuur in en kijken hoe het daarmee staat. Op die manier kan veel beter worden bepaald wat er gedaan moet worden. Wat het kabinet nu doet is boeren wegpesten. De stikstofruimte wordt dan gekocht om huizen te bouwen en economie op gang te helpen. Wat doet dat vervolgens met de stikstof? Eigenlijk precies hetzelfde! Het verhaal klopt niet.”
Sector belangrijk
Alternatieve voorstellen om een maximaal aantal dieren per hectare vast te stellen en de veestapel zodoende met 40 procent te verminderen, kunnen evenmin genade vinden in Lodders’ ogen. “Dan vergeten we dat de agrarische sector zo belangrijk is voor ons voedsel”, aldus de Zeewoldense die na haar carrière als Tweede Kamerlid voorzitter werd van Vee&Logistiek Nederland. “Dan worden we daarvoor wellicht afhankelijk van graan uit andere landen. Kijk eens wat er nu met onze energie gebeurt… Een land als Rusland, daar willen we toch niet afhankelijk van worden?”