Zeewolde

‘Meta brengt andersoortige werkgelegenheid’

Zeewolde staat aan de vooravond van één van de belangrijkste beslissingen uit haar nog jonge geschiedenis; donderdag moet in de raadsvergadering worden gestemd over de mogelijke komst van een hyperscale datacentrum van Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram.

Erik Dijkstra en Frank Evenblij mochten zondagavond voor hun radio 1-programma Dijkstra en Evenblij ter plekke in The Lux diverse plaatselijke kopstukken ontvangen om te praten over deze unieke gebeurtenis. In het eerste uur nam wethouder Egge Jan de Jonge plaats tegenover tegenstanders Sipke Veenstra en Susan Schaap.

‘Meta brengt andersoortige werkgelegenheid’

Veenstra herhaalde nog maar eens dat de komst van Meta “geen geld, geen werk en geen warmte” oplevert. De Jonge counterde: “Meta brengt andersoortige werkgelegenheid (410 directe arbeidsplaatsen) en met het oog op de toekomst hebben we ook nieuwe economie nodig.” “Dit is vruchtbare akkergrond, waar straks metalen dozen op komen”, vat Schaap samen. Zij startte namens de stichting DataTruc Zeewolde een petitie, die inmiddels bijna 4.000 keer is getekend. En mocht daar toch industrie komen, dan zou “dit gebied van 166 hectare eigenlijk 3.000 tot 4.000 banen moeten opleveren”, vindt Veenstra.

Ook de berichtgeving uit het NRC dat voormalig minister Eric Wiebes Meta zou hebben bevoordeeld kwam nog ter sprake, maar daar heeft demissionair minister Stef Blok volgens De Jonge op gereageerd dat Wiebes zijn ministeriële verantwoordelijkheid heeft genomen. Het nieuws dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) niet van plan zou zijn hun grond aan Meta over te dragen, leidde tot gejuich in huize-Veenstra, maar volgens De Jonge - “het NRC is continu bezig oud nieuws naar voren te brengen” - is er gewoon sprake van een standaardprocedure: “Ze wachten gewoon het bestemmingsplan af.”

Wanneer er donderdag groen licht gegeven wordt door de gemeenteraad , is er voor tegenstanders nog altijd een gang naar de Raad van State mogelijk. En volgens Sipke Veenstra zijn er “genoeg motieven voor de Raad van State om hier een streep door te halen”.

In het tweede uur kwamen Erik van de Beld (ChristenUnie), Ben Sonneveld (Leefbaar Zeewolde) en Wenda Westerhuis (D66) praten over het datacenter en hun partijstandpunten.

Audio fragmenten

Zeewoldenaren tegen datacenter

Hoe kijk de gemeenteraad naar de mogelijke komst van het datacenter

Advertentie