Rijkswaterstaat wil de waterkwaliteit voor vogels, vissen en waterplanten in het Wolderwijd verbeteren door luwe en ondiepe zones te creëren en een onderwaterbos aan te leggen.
“Door de aanleg van de ondiepte ontstaat ten noordoosten daarvan een luwtezone met natuurlijke land-water overgangen”, legt Rijkswaterstaat uit op haar website. “Deze ondiepe wateren zijn zeer geschikt als schuil-, paai- en opgroeigebied voor vissen en macrofauna zoals slakken en waterkevertjes.”
“De volgende stap is het aanbrengen van oeverbeplanting om de grond stabiel te houden en te verrijken”, legt Rijkswaterstaat uit.
“Het zand en de grond waarmee het eiland wordt aangelegd, wordt plaatselijk gewonnen door eerst een diepe zone in het water te creëren. In deze diepe zone komt het onderwaterbos dat bestaat uit minimaal vijftien complete bomen met kroon en kluit die op de bodem worden verankerd.”
Aannemer Martens en Van Oord realiseert het nieuwe natuurgebied in het Wolderwijd. De oplevering is volgens planning rond 2023. (afbeelding: Rijkswaterstaat)