Het gaat hierbij beslist niet om een structurele, jaarlijkse bijdrage. Nu dit de eerste keer was dat er subsidie kon worden gevraagd voor projecten is ruimhartig omgegaan met een voorwaarde uit de subsidieverordenng. Sommige projecten waren al in ontwikkeling en met het oog op de redelijkheid zijn dergelijke aanvragen toch in behandeling genomen. Zo is aan het inmiddels tot stand gekomen herdenkingsmonument van de Stichting Verbonden in Verlies toch een bijdrage toegekend.
Landelijk is geregeld dat naar capaciteit van de windmolens jaarlijks een bedrag beschikbaar komt. Voor Zeewolde gaat het in totaal om 91 windmolens en dat levert een bijdragen van zo’n € 370.000 op. Gezien het feit dat 7 windmolens binnen de grenzen van Almere staan is het bedrag voor het Zeewolder fonds iets lager.
Landelijk is de controleerbaarheid van de besteding van het geld ver te zoeken, maar in Zeewolde is er dus een subsidieverordening voor vastgesteld. De gemeenteraad stelt hier het beleid vast maar gaat niet over de feitelijke besteding van het geld. Dat doet een commissie, bestaande uit 2 vertegenwoordigers van de windparken, 2 personen namens de gemeente en de onafhankelijke voorzitter. Het is voor de gemeente onmogelijk om het geld uit deze subsidiepot voor andere doeleinden uit te geven. De commissie doet er ook alles aan om een en ander zo transparant mogelijk af te handelen.
Eenieder die wil weten hoe het is afgelopen met de aanvragen kan hiervan de motivering terugvinden op de website van fonds windparkzeewolde. Daar is ook het aanvraagformulier te vinden voor jaar 2025, dat tot 1 september 2024 kan worden ingediend. De subsidie zal in beginsel niet meer dan € 50.000 bedragen en ook niet meer dan de helft van de kosten
van het beoogde project.