Zeewolde

Zeewolde wil met actieplan rust onder jongeren terugbrengen na steekincidenten

De gemeente Zeewolde wil met een speciaal actieplan de rust onder jongeren terugbrengen nadat er begin dit jaar kort na elkaar twee steekincidenten plaatsvonden. In beide gevallen ging het om daders en slachtoffers die 15 en 16 jaar oud waren. De gemeente heeft zo’n twintig jongeren in beeld waar het zich zorgen om maakt. Door middel van een breed opgezette werkgroep en persoonsgerichte aanpak wil de gemeente verdere escalatie voorkomen en ervoor zorgen dat jongeren niet verder afglijden. 

De twintig jongeren die de gemeente in beeld heeft zijn tussen de 12 en 20 jaar oud. Deze jongeren uit Zeewolde kennen elkaar en komen in wisselende samenstellingen bijeen. Tegen twee van de jongeren loopt al een strafrechtelijk onderzoek vanwege drugshandel en vier anderen zitten in een traject waarbij ze intensief begeleid worden omdat ze strafbare feiten hebben gepleegd. 

Met de rest van de jongeren wil de gemeente nauwer contact. De politie ziet ze vaak terug in de omgeving van incidenten en weet dat ze in contact staan met de jongeren die crimineel gedrag vertonen. De jongeren en de ouders hebben via een brief van de burgemeester gehoord dat hij zich ernstig zorgen maakt en er hebben huisbezoeken plaatsgevonden. “We zien al dat dit preventief werkt”, zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter. 

Gorter hoopt ook dat de ouders bijdragen aan een oplossing door in gesprek te gaan met de kinderen die zich op een kantelpunt bevinden. Daarnaast worden de jongeren in contact gebracht met straathoekwerkers. En de burgemeester hoopt met alle ouders gezamenlijk in gesprek te kunnen gaan: “Ik hoop dat het zoden aan de dijk gaat zetten.”

Oorzaak steekincident onduidelijk
Het is voor de politie niet duidelijk waarom de jongeren elkaar aanvielen op 2 januari en 16 februari en waarom er met een mes is gestoken. Landelijk is er een trend dat jongeren steeds meer steekwapens met zich meedragen, maar de politie zegt niet meer messen tegengekomen te zijn bij jongeren in Zeewolde: “Dat op zich niet. Maar wij maken ons natuurlijk wel zorgen vanwege de steekincidenten.”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie