Na groen licht uit de raad worden de tien plannen uit categorie A uitgevoerd. Het gaat daarbij om het aanbrengen van handvatten aan steigers, het aanleggen van een aanlandstrand bij de Kwetterwei (“niet om te zwemmen”), het mogelijk maken van het aanmeren langs de Hoge Vaart, het vitaal maken van het waterhart in Zeewolde-Noord, het realiseren van “een lage instap” voor kanoërs en roeiers, het aanpakken van de kop van de Kuierbaan, het aanleggen van steigertjes en verwijderen van hekwerk bij het water in Zeewolde-Noord, het willen organiseren van rondvaarten over de Blauwe Diamant en het verder ontwikkelen van een windsurfschool naast het Tulpeneiland. Deze plannen moeten binnen vijf jaar gerealiseerd kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de initiatiefnemers zelf op zoek gaan naar een financiële onderbouwing van de plannen en het beheer ervan.
Voor de in categorie B en categorie C ingedeelde plannen geeft de gemeente aan dat nog meer overleg nodig is, maar deze plannen wilde men al wel vastgelegd hebben. Zo ligt er onder meer de wens “samen Zeewolde op de roei- en kanokaart van Nederland te zetten” door een vaarroute van circa 12 kilometer door het polderlandschap, het Horsterwold en het dorp aan te brengen, maar om dit rondje Zeewolde mogelijk te maken, is er wel een brug nodig in de Baardmees- en de Ossenkampweg. Voor de gedroomde kanoroute langs Zeewolde en door het Horsterwold moet een ontbrekend stuk watergang gegraven en zes duikers en een stuw aangepast worden.
De gemeenteraad praat in februari over het Waterplan Zeewolde. Voor de langetermijnwensen wordt gekeken naar het einde van dit jaar; het is de bedoeling dat eind 2022 het bestuur van de provincie, het waterschap en de gemeente het Waterplan vaststellen.