Politiek

BBB-lijsttrekker Eerste Kamer vindt superkazerne superdom

Je gezond verstand gebruiken, met die instelling wil Ilona Lagas de BBB-fractie in de Eerste Kamer gaan leiden. Dinsdagavond 11 april was de op het platteland van de Vinkenbuurt (gemeente Ommen) woonachtige politica te gast in het LOZ-radioprogramma Zeewolde Kiest.

Ilona Lagas-Meijer (67) werkte jarenlang in de zorg en het onderwijs. Ze was politiek actief als gemeenteraadslid voor de VVD in Nieuwleusen (1990-1995) en Ommen (1998-2006), waarna ze wethouder werd in laatstgenoemde gemeente (2006-2014 en 2017-2018). Op een gegeven moment constateerde ze dat ze de band met haar partij aan het verliezen was.

BBB-lijsttrekker Eerste Kamer vindt superkazerne superdom

“Het landelijke beleid paste niet meer bij mij, ik hoorde er niet meer thuis. Het ging eigenlijk heel langzamerhand. Ik was eigenlijk niet eens verdrietig, maar eerder boos en ongeduldig. Het beleid was niet meer bottom-up, maar alleen nog maar top-down. De coronatijd hielp ook niet echt om dingen te veranderen. Ik heb bedankt in 2021, een nieuwe generatie mocht het overnemen.”

Lagas kwam intussen in contact met Maurits von Martels, die wethouder in Dalfsen en Tweede Kamerlid voor het CDA is geweest. “Hij was teleurgesteld in zíjn partij en is overgestapt naar de BBB. Toen mijn man en ik een keer bij hem op de koffie kwamen, vroeg hij of de BBB ook niet wat voor mij was. Ja, waarom niet? Veel kandidaten voor de Provinciale Staten hadden nog geen politieke ervaring; ik had die wel. Zo leerde ik Caroline van der Plas kennen. Zij opperde dat ik lijsttrekker zou worden van de BBB-Eerste Kamerfractie.”

‘Losgezongen’

De BBB won een maand geleden met overmacht de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Volgens Lagas was ‘stikstof’ niet de enige drijfveer van de kiezers. “Mensen voelden zich niet meer gehoord of begrepen door de huidige politiek. Anders waren we nooit in álle provincies de grootste geworden, we hebben immers maar zo’n 50.000 boeren in Nederland. Mensen willen weer gehoord worden en in beeld komen. Caroline heeft dat begrepen. Vanaf dat ze gestart is, was dat haar boodschap.”

Volgens Lagas heeft ‘Den Haag’ zich ‘losgezongen’ van de samenleving. “Mensen snappen het niet meer. Overal verdwijnen voorzieningen en is openbaar vervoer niet meer aan de orde. De maatregelen die over het land worden uitgestort, zijn vaak helemaal niet uitvoerbaar. Het is typisch grootstedelijk beleid.”

Beschamende vertoning

Vorige week vond in de Tweede Kamer het ‘duidingsdebat’ over de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Lagas heeft er met kromme tenen naar gekeken. “Het was zo’n beschamende vertoning! Er werden allerlei communicatieve trucjes bijgehaald, waardoor de coalitiepartijen elkaar kunstmatig ‘in de benen’ konden houden. Het werd een compleet stikstofverhaal, terwijl er toch véél meer aan de hand is! Hier zijn we echt geen meter mee opgeschoten. Laat men de handen nu eens uit de mouwen steken en aan de slag gaan!”

Lagas vindt dat haar voormalige partijgenoot Mark Rutte er “een meester” in is om de boel bij elkaar te houden. “Ik ga altijd uit van het gezond verstand van mensen. Dan zou je toch in dit geval zeggen: ‘Dit werkt niet meer, we moeten uit elkaar!’ Zelfs relatietherapie helpt niet meer. Het CDA heeft de sleutel in handen. Het is voor die partij dé tijd om eruit te stappen. Er zullen ook nog wel kiezers zijn die het stoer zouden vinden als ze dat zouden doen.”

‘Slechte dierentuin’

Regelmatig rijdt Lagas Flevoland door met de trein, als ze bijvoorbeeld naar Den Haag moet. Ze wordt er niet altijd vrolijk van. “Ik heb echt moeite met zo’n slechte dierentuin als de Oostvaardersplassen. Dat heeft toch niets met natuur te maken? Toen de dieren er nog niet liepen, was het mooier dan nu. Het is zo’n kaalgevreten vlakte!” De aanstaande BBB-senator denkt dat er een win-winsituatie mogelijk is. “Zonder al die grazers heb je minder ruimte nodig, maar kan het wel een mooi natuurgebied blijven. We hebben ook ruimte nodig voor woningbouw, dus ik zou zeggen: ‘Eén en één is twee.’”

Lagas vindt verder dat er af moeten worden gezien van Lelystad Airport en de ‘superkazerne’ nabij de Nijkerkerbrug. “Niet alles kan; we moeten keuzes maken. Als we minder vliegen, hebben we ook minder vluchten nodig. En dus ook geen Lelystad Airport. Van die kazerne snap ik helemaal niets. De polders zijn toch mede drooggelegd om er landbouwgebied te creëren? Daarbij ga je zo’n kazerne toch niet onder zeeniveau bouwen? Bovendien is het een enorme kapitaalvernietiging. We hebben allerlei kazernes in het land die opgeknapt zouden kunnen worden. En laten we de nevenverschijnselen niet vergeten. De wegen lopen nu al vol! Ik vind die superkazerne superdom.”

Advertentie