Politiek

Coalitieakkoord ondertekend: dit gaat er de komende vier jaar veranderen in Zeewolde

Leefbaar Zeewolden en de ChristenUnie hebben hun plannen voor de gemeente Zeewolde voor de komende vier jaar op papier gezet. De twee partijen willen onder andere in overleg met de andere fracties in het verlengde van de Polderwijk 1000 woningen gaan bouwen en wijkwethouders inzetten. Ze zeggen noodgedwongen afwachtend te zijn als het gaat om het datacenter en te kijken wat Meta gaat doen.

De woningen tussen het Wolderwijd en de Gooiseweg moeten duurzaam gebouwd worden. Het is gebruikelijk dat bij nieuwbouw in Zeewolde 1/3de van de woningen bestaat uit laag, midden en hoogsegment, maar de partijen zeggen hier mogelijk van af te willen wijken als blijkt dat er een tekort is aan een bepaald type woning. 

Andere partijen zouden graag woningen in het G-gebied bouwen, het stuk bos waar zich nu de begraafplaats en een ruitersportcentrum bevindt. Leefbaar en de ChristenUnie zijn daar geen voorstander van, zij willen van het bos een ontmoetingsbos maken en samen met inwoners kijken welke ideeën er zijn om dit te realiseren. De Lokale Omroep van Zeewolde sprak eerder met twee kerken die hopen op een corona herdenkingsplek in het bos.

Er zijn ook een aantal zaken die niet of niet uitgebreid besproken worden in het coalitieakkoord. Onderhandelaar PieterJan Hilbers van Leefbaar Zeewolde beantwoordt daar hieronder vragen over. Zo is er nog de vraag hoe de partijen de verstoorde verhoudingen met de rest van de Raad willen herstellen, wat er met de verbouwing van de Meermin moet gebeuren en of de twee partijen zelf nog gaan proberen om het datacenter tegen te houden door juridische stappen te zetten: 

 

Participatie
In het coalitieakkoord staan verder meerdere plannen voor participatie voor inwoners. Zo willen de partijen dat elke wethouder het eerste aanspreekpunt wordt van een wijk. En er wordt er een inclusiepanel opgericht waarin een diverse groep Zeewoldenaren meedenkt en adviseert bij inclusiviteitsbeleid. De partijen willen ook transparanter zijn naar inwoners en eerder met ze in gesprek gaan over besluiten.

Daarnaast willen de partijen scholen vragen de maatschappelijke stage weer in te voeren, een plek creëren voor kitesurfers in de buurt van de veerpont naar strand Horst en de voorzieningen bij de aanloophaven verbeteren. Bewoners die meer dan 50-jaar getrouwd zijn kunnen een bezoek verwachten van de burgemeester en de boeren wil de gemeente ondersteunen, onder andere door te kijken of het mogelijk is om een streekproductenmarkt te organiseren.

Verdeling portefeuilles
Ook de verdeling van de portefeuilles is bekend gemaakt. Winnie Prins van Leefbaar Zeewolde gaat zich als wethouder richten op financiën, verkeer en recreatie. Helmut Hermans van Leefbaar Zeewolde gaat zich bezighouden met economie, wonen en ruimtelijke ontwikkeling, Ernst Bron van de ChristenUnie gaat zich richten op duurzaamheid, verkeer en agrarische zaken en Erik van der Beld van de ChristenUnie gaat zich bezighouden met sociaal domein, gezondheid, jeugd en onderwijs

Lees hier het coalitieakkoord in PDF

Advertentie