Politiek

Gemeenteraad Zeewolde geeft geen geld aan Giro555

De gemeente Zeewolde gaat niet mee in het verzoek “zo spoedig mogelijk € 1,- per inwoner” over te maken aan het Rode Kruis voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Ondanks aandringen van D66, Actief Zeewolde en CDA hielden coalitiepartijen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie alsmede oppositiepartij VVD voet bij stuk.

Ondanks dat Martijn Wortman (VVD) het “lastig” vond om tegen het ingediende voorstel te stemmen - “want daarmee lijkt het alsof het ons niet raakt” - deed hij dit toch. “Wij vinden het de vrijheid van inwoners te doneren. Op Giro555 is de afgelopen dagen al ruim 108 miljoen euro overgemaakt. Dat is fantastisch en dat laat ook zien dat wij als Nederlanders betrokken zijn.”

Gemeenteraad Zeewolde geeft geen geld aan Giro555

Tamara Baas gaf aan dat haar ChristenUnie “zeer ontzet” is over de situatie in Turkije en Syrië en het ook “een bijzonder sympathieke motie” vindt. Om vervolgens “zorgvuldig” uit te leggen: “We zien dat er in de samenleving ontzettend veel initiatieven zijn. En dat is hoe wij het als ChristenUnie ook het liefste zien. Als het gaat over goede doelen wordt het heel ingewikkeld, want wat ga je dan nog meer steunen? En gaan we dan met elkaar nadenken over een plafond? Wat willen we dan maximaal geven? En waaraan geven we wel en waaraan geven we niet? Dat is de reden waarom we er nu voor kiezen om dit niet te doen. Maar het staat iedereen vrij om te doneren en wel zoveel als hij/zij kan missen.”

Tom Zonneveld geeft aan dat hij “net als vele andere mensen van Leefbaar Zeewolde en ook vele andere mensen in Zeewolde” geld heeft gedoneerd aan Giro555 en ook hij legde de vinger bij de vele initiatieven die zijn opgezet. “Zo heeft één van mijn bijlesleerlingen meegedaan aan de sponsorloop op school en daar heb ik ‘m ook voor gesponsord. Maar de vraag is wel of de gemeente Zeewolde ook geld moet geven aan dit goede doel. En daar heeft Leefbaar Zeewolde wel een aantal vragen bij. Waarom deze ramp wel en een andere ramp niet? Moeten we bijvoorbeeld ook geen geld geven aan de oorlog in Oekraïne? Aan onderzoek naar kinderkanker? Aan de coronapandemie in arme landen? Aan de overstromingen in Suriname van vorig jaar? Aan de gevolgen van de orkaan van september bij de Caribische eilanden?” Zonneveld noemde de motie “erg willekeurig”. Het moet volgens hem “helder” zijn waar wel en niet aan gegeven wordt. “En waarom € 1,- per inwoner? Waarom niet meer of waarom niet minder?” Hij benadrukte dat het eventueel uit te geven geld “niet het geld is van de raad, maar van de inwoner”. Dus moet de gemeenteraad “wel kunnen verantwoorden waarom wij het geld op een bepaalde manier besteden”.

Volgens Leefbaar Zeewolde is dit “een uitstekend onderwerp voor burgerparticipatie”. Het college waagde zich niet aan een uitspraak. “Het lijkt ons goed als u als raad het gesprek over voert en wij horen wel wat u wilt”, reageerde wethouder Winnie Prins. De “uitgestoken hand” van Zonneveld om in een later stadium hierover verder te praten “en tot heldere kaders te komen”, werd door Samee Sabur (D66) niet als zodanig opgevat.

Het voorstel werd even goed in stemming gebracht, maar met drie stemmen voor en zestien stemmen tegen verworpen.

Advertentie