Politiek

Leefbaar Zeewolde eist inzage in brief over grond datacenter

Leefbaar Zeewolde is woedend omdat de gemeente nog geen inzage geeft in een brief van het college van B en W over de verkoop van Rijksgrond voor het datacenter van Meta. Een raadslid van de partij wilde de brief lezen, maar krijgt hem niet te zien op basis van 'het openbaar belang', zegt partijvoorzitter Winnie Prins. De gemeente Zeewolde geeft aan dat er nog een besluit genomen moet worden over het openbaar maken van de brief.

Het gaat om het langverwachte antwoord van de gemeente op een brief van het Rijksvastgoedbedrijf van 10 augustus vorig jaar. Daarin staan de voorwaarden vermeld die het Rijksvastgoedbedrijf stelt aan de verkoop van zijn grond aan de gemeente. Het gaat om grofweg de helft van de grond die bestemd is voor het toekomstige datacenter van Meta. Zeewolde heeft in samenwerking met de provincie en Meta een plan opgesteld om aan die eisen te voldoen.

Volgens Prins is de weigering van de gemeente in strijd met de Gemeentewet. Raadsleden hebben volgens haar altijd het recht om brieven van de gemeente in te zien, omdat ze anders hun controlerende taak niet kunnen uitvoeren.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de conclusie van Leefbaar Zeewolde dat de brief niet openbaar wordt, te voorbarig is. Het college moet daar nog een besluit over nemen. Verder staat in de Gemeentewet volgens de woordvoerder dat de gemeente informatie achterhouden voor raadsleden als het openbaar belang in het geding is.

De gemeente vindt het ook opmerkelijk dat Leefbaar Zeewolde kennis over vertrouwelijke stukken openbaar heeft gemaakt. "Dat betekent dat een raadslid de afspraak schendt om besloten informatie niet openbaar te maken", aldus de woordvoerder.

'Privaatrechtelijke overeenkomst'
Het Rijksvastgoedbedrijf bevestigt dat er een reactie van de gemeente Zeewolde is binnengekomen. De inhoud daarvan wordt niet bekendgemaakt omdat het gaat om een privaatrechtelijke overeenkomst over grondverkoop. Een woordvoerder laat weten dat de komende tijd wordt bekeken of de gemeente kan voldoen aan de in augustus gestelde voorwaarden. Wanneer daar meer duidelijkheid over zal komen, is niet bekend.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie