Vooral Leefbaar Zeewolde moest het ontgelden. De partij wil uitbreiden aan de noordkant van Zeewolde en kreeg daar veel kritiek op. “De woonwijk ligt dan langs de drukke Gooiseweg”, zei Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde. Zij wil net als een aantal andere partijen bouwen aan de zuidkant van Zeewolde, in het bos: “Dat past uitstekend en gebeurt ook in de Veluwe.”
Leefbaar Zeewolde zegt door middel van een groenstrook een buffer te willen maken tussen de woonwijk en de weg. De partij wil juist absoluut niet bouwen in het bos: “Wonen in het bos kan alleen door middel van boomhutten”, zei Tom Zonneveld. “Anders zul je toch echt bomen moeten kappen.”
Ook de snelheid waarmee Leefbaar wil bouwen kwam onder vuur te liggen: “U wilt 100 huizen per jaar bouwen, zodat uw kinderen hier kunnen wonen”, zei Angela Huckriede van VVD Zeewolde. “Maar als u 100 huizen per jaar bouwt dan bouwt u niet voor uw kinderen, maar voor uw kleinkinderen”. Leefbaar was het daar niet mee eens: “Wij hebben inwoners gevraagd wat ze willen en dat is, naast niet bouwen in de bossen, organische groei. Daar staat de meerderheid van Zeewolde voor. Heel veel partijen gaan daar faliekant aan voorbij.”
“Gemeente Oosterwold”
“In Oosterwold, daar maken we volume”, zei Zonneveld. Wenda Westerhuis van D66 Zeewolde reageerde kritisch op dat plan. Zij maakte zich zorgen om de gevolgen als Zeewolde klein blijft: “Dan krijg je straks gemeente Oosterwold met een kleine kern Zeewolde, waardoor het dorpse karakter wat jullie willen straks ook weg gaat. Dan gaat een bestuur uit Oosterwold voor ons als pioniers in Zeewolde, waar wij hebben gebouwd, bepalen hoe het er hier uit komt te zien.”
Westerhuis was daarnaast ook kritisch op het plan van Leefbaar om vooral voor jongeren te bouwen in Zeewolde, door middel van evenveel goedkope, middeldure en dure woningen. “Dan gaat de verhouding eruit. Want jongeren kunnen niet huizen betalen van meer dan 2 ton”. Zonneveld liet daarop weten dat de evenredige verdeling van de prijsklassen wat hem betreft niet in beton is gegoten.
Terugkijken
Het debat ging verder ook over burgerparticipatie, bedrijvigheid en het warmtenet. De gehele uitzending is hier terug te kijken: