Dat kan online op www.mijnburgemeesterzeewolde.nl. Alle input wordt door de vertrouwenscommissie geanalyseerd en gebruikt om de profielschets te schrijven.
Liever niet digitaal?
Papieren vragenlijsten kunnen vanaf maandag worden afgehaald bij het gemeentehuis, de bibliotheek, sportcomplex Het Baken en De Meermin. Daar kunnen ingevulde formulieren ook weer ingeleverd worden tot uiterlijk maandag 10 juni. Daarnaast staan leden van de gemeenteraad op de weekmarkt om inwoners persoonlijk te vragen naar hun wensen en ideeën voor een nieuwe burgemeester. De mening van de jongere inwoners van Zeewolde vinden de raadsleden ook heel belangrijk. Daarom bezoeken zij in de periode tussen 31 mei en 10 juni diverse scholen.
De mening van inwoners telt zwaar
“De gemeenteraad vindt het belangrijk dat een nieuwe burgemeester past bij Zeewolde en haar inwoners”, verduidelijkt voorzitter van de vertrouwenscommissie Tom Zonneveld (Leefbaar Zeewolde). “Wij zoeken iemand die past bij Zeewolde en op juiste wijze de belangen behartigt van onze gemeente en de mensen die er wonen. Hierbij is de mening van inwoners heel belangrijk. Wij hopen dan ook dat zoveel mogelijk inwoners, maar ook ondernemers en organisaties, gebruik maken van de mogelijkheid om de vragenlijst in te vullen. De burgemeester is tenslotte de burgemeester van ons allemaal.”
Proces en planning sollicitatieprocedure
De profielschets wordt in juli in de gemeenteraad vastgesteld. Na vaststelling in de raad draagt de vertrouwenscommissie de profielschets over aan de commissaris van de Koning en kan de sollicitatieprocedure beginnen. De werving van een nieuwe burgemeester vraagt een zorgvuldig traject en kost tijd. Het streven is dat de raad in november haar aanbeveling doet voor de benoeming, met als doel de nieuwe burgemeester halverwege januari 2025 te installeren.
In de Gemeentewet staat dat de gemeenteraad uit haar midden een vertrouwenscommissie instelt die belast is met de beoordeling van de kandidaten. De leden van de vertrouwenscommissie doen een voorstel voor een profielschets, gaan op zoek naar een nieuwe burgemeester en bereiden daarna de aanbeveling voor de kroonbenoeming voor. Vanwege de geheimhoudingsplicht kan de vertrouwenscommissie de komende periode slechts in beperkte mate (procedurele) informatie delen.