Begin augustus heeft het college per brief laten weten achter de PAS-melders te staan - PAS-melders zijn boerenbedrijven die buiten hun eigen schuld om zonder natuurvergunning zitten. Sabur wil de vrijkomende stikstofruimte gebruiken om PAS-melders te helpen; een standpunt dat wordt gedeeld door Angela Huckriede (VVD), die meent dat “Zeewolde met deze aankoop stikstofruimte wegkaapt voor de neus van de sector die dat het hardst nodig heeft….onze boeren”.
Evert Ekker (Leefbaar Zeewolde) geeft aan dat de bedrijfserven aangeschaft worden “om stikstofruimte te verkrijgen om daarmee onze woningbouwambities te kunnen realiseren”. Gerard den Bakker (ChristenUnie): “De provincie is verantwoordelijk voor de PAS-melders en heeft de kans gehad om dit te kopen, maar zag hiervan af. Wij stemmen in, omdat wij door willen met bouwen.”
'Te koop aangeboden'
Wethouder Helmut Hermans legde uit dat “slechts het betonnen erf met de opstallen” worden aangeschaft; “de gronden zijn van het Rijksvastgoedbedrijf en blijven ook van het Rijksvastgoedbedrijf” en gaf aan dat de betreffende agrariër zijn bedrijf zelf te koop heeft aangeboden, omdat hij een bedrijf wil beginnen in Duitsland of Denemarken.” Op de vraag wat het college wil met de aan te kopen erven, antwoordde hij: “Eén van de mogelijkheden die wij krijgen door de aankoop van deze boerderijen is om een goede huisvesting voor onder andere Oekraïense vluchtelingen te realiseren.”
Het college slaagde er niet in alle raadsleden achter zich te krijgen. Bij de stemming bleken dertien raadsleden voor de aankoop en vijf tegen - Karin Vording (Leefbaar Zeewolde) was afwezig -, waardoor het voorstel weliswaar is aangenomen.