Politiek

Ton Roerig wordt informateur in Zeewolde

Leefbaar Zeewolde heeft Ton Roerig aangesteld als informateur voor het vormen een nieuw college in Zeewolde. Getalsmatig kan Leefbaar Zeewolde alleen plaatsnemen in het college, want door de recente gemeenteraadsverkiezing heeft de partij een meerderheid in de raad. Maar de wens is toch met één of meerdere partijen te gaan samenwerken. Het is nog onduidelijk hoe het werk van de informateur er precies uit gaat zien. De manier waarop Leefbaar Zeewolde het proces hebben aangepakt valt niet goed bij CDA, Actief Zeewolde, VVD en D66. Zij hebben nog niet ingestemd met gesprekken met Roerig.

Ton Roerig heeft ruim twintig jaar ervaring in het lokaal bestuur. Hij was wethouder voor het CDA en werkt als trainer en coach bij teambuilding-sessies voor wethouders, colleges en fracties. Ook gaf hij als directeur van de Wethoudersvereniging leiding aan de professionalisering van wethouders. 

Belangrijke reden om toch met meer partijen een coalitie te vormen is volgens Roerig dat Leefbaar Zeewolde dankzij een restzetel dan wel de meerderheid in de gemeenteraad heeft, maar qua percentage van de stemmen niet. 45,5 procent van de kiezers bracht de stem uit op Leefbaar Zeewolde. "Zij willen het liefst met een zo breed mogelijk draagvlak aan de gang gaan en aan mij de taak om te verkennen waar dat draagvlak uit kan bestaan en op welke gebieden daar eenheid in kan worden bereikt", legt Roerig uit. Wel is duidelijk dat Leefbaar Zeewolde vooral naar de ChristenUnie kijkt. Ook deze partij won tijdens de gemeenteraadsverkiezing.

"Val mij daar niet mee lastig"
Voor met name het CDA, Actief Zeewolde en de VVD voelt het alsof van tevoren al vaststaat wat de uitkomst gaat zijn van de gesprekken: "Gisteren heb ik een mail gekregen waarin een volledig programma werd voorgesteld voor een college van Leefbaar Zeewolde en Christenunie", zei Egge Jan de Jonge van het CDA. Hij was boos over de gang van zaken: "Blijkbaar bent u er al over uit wat voor college u wilt samenstellen, val mij daar dan niet mee lastig". Ook Actief Zeewolde gaf om dezelfde reden aan niet deel te willen nemen aan de gesprekken: "Dit is geen samenwerking, maar een directief opleggen van hoe wij dit gaan doen. Dus u begrijpt dat wij daar geen gebruik van maken". Volgens Winnie Prins van Leefbaar Zeewolde klopt dat niet: "Er zijn echt geen onderhandelingen geweest. Zelf niet gestart."

Liever geen college-akkoord
De insteek van de informateur is om ook een raadsprogramma te maken voor Zeewolde, naast van een traditioneel college-akkoord. "Het creëert helderheid aan de voorkant van een raadsperiode als duidelijk is over welke punten je het in ieder geval eens bent. Bij een traditioneel college-akkoord kunnen de oppositiepartijen alleen maar hopen dat ze in die vier jaar iets voor elkaar krijgen. Met een raadsprogramma heb je eigenlijk al een soort raadsagenda op tal van terreinen en dat verbindt aanzienlijk meer dan een college-akkoord waar je voor of tegen bent", aldus Roerig. Ook hier was kritiek op van andere partijen: "Naar ons idee heb je of een collegeakkoord, of een raadsakkoord", zei Angela Huckriede van de VVD. "Beide is voor de bühne."

Verhoudingen veranderd door datacenter
De komst van een groot datacenter van Meta naar bedrijventerrein Trekkersveld is lange tijd het belangrijkste onderwerp geweest in de Zeewolder politiek. Het heeft ook een grote invloed gehad op de uitslag van de gemeenteraadverkiezing. Maar Meta gaf dinsdag aan de plannen voor het datacenter vanwege de vele weerstand voorlopig in de ijskast te zetten. Toch zal het datacenter wel degelijk aan de orde komen in de gesprekken van de informateur met de verschillende politieke partijen. "Het proces rondom het datacenter heeft twee kanten", zegt Roerig. "Aan de ene kant de inhoudelijk kant van 'komt het er wel of komt het er niet', aan de andere kant doet het ook wat met de verhouding tussen de partijen die voor of tegen zijn. Dat vertaalt zich ook naar de manier waarop men naar elkaar kijkt, het vertrouwen. En dat is natuurlijk wel belangrijk om daar aandacht aan te besteden."

Ton Roerig heeft zichzelf geen deadline gesteld wanneer de vorming van een coalitie in Zeewolde klaar moet zijn. Wel zegt hij alles te gaan doen om het proces vlot te laten verlopen, "maar uiteindelijk bepalen de partijen het tempo dat gemaakt kan worden".

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Omroep Flevoland. Omroep Flevoland en de lokale omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

Advertentie