Politiek

‘Uitstel dat uiteindelijk bedoeld is als afstel’

Senator Niko Koffeman (Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren) geeft aan dat hij het datacenter in Zeewolde helemaal niet ziet zitten en ook “de sneaky manier waarop het gelanceerd dreigt te worden” zit hem niet lekker. Dat liet hij dinsdagavond weten in het radioprogramma Zeewolde Kiest.

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag het kabinet ervan willen doordringen dat zij de mogelijkheid heeft het door Zeewolde aangenomen bestemmingsplan te schorsen of te vernietigen. De motie-Koffeman is “met grote meerderheid” aangenomen; ook regeringspartijen ChristenUnie en D66 hebben voor de motie gestemd. Koffeman denkt dat dit voor Meta “een zware dreun” is die “best zou kunnen overgaan in een nekslag".

‘Uitstel dat uiteindelijk bedoeld is als afstel’

Hij geeft ook duidelijk aan: "Dit is uitstel dat uiteindelijk bedoeld is als afstel. We willen helemaal geen datacenter in Zeewolde en zeker niet van deze omvang.”

Koffeman zet zijn vraagtekens bij de gang van zaken in Zeewolde. “Eerst ging het om ‘Polder Networks’, daarna moest Facebook haar naam veranderen in Meta omdat ze niet zo’n goede naam had en vervolgens bleken alle dingen die ze beloofd heeft smoesjes te zijn; doekjes voor het bloeden.” Koffeman ziet de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week, waarin de tegenstanders van de komst van het datacenter een absolute meerderheid behaalden, als “feestelijk signaal, waarbij de bevolking afrekent met bestuurders die stiekem achter hun rug om proberen het datacenter te realiseren”.

Sprookje

“Er is een sprookje verteld aan de inwoners van Zeewolde en daar zijn ook een heleboel gemeenteraadsleden ingetrapt”, vindt Koffeman. Maar het is nog niet te laat, benadrukt hij. “Wat de oude gemeenteraad en het oude college van Zeewolde probeert nog snel even voor elkaar te krijgen, is eigenlijk een kansloze poging.” Koffeman hoopt dat er een pas op de plaats gemaakt wordt. “Het zou heel fijn zijn wanneer de nieuwe gemeenteraad daar in alle rust naar kan kijken en zich niet meer overdonderd hoeft te voelen door de stiekeme manier waarop burgemeester Gerrit Jan Gorter en de commissaris van de koning gemene zaken met Facebook hebben gedaan in het verleden.” Koffeman vindt dat de lokale politiek “Zeewolde aan het uitverkopen was” en is blij dat “de gemeenteraadsverkiezingen zijn verworden tot referendum over het datacenter”. Want: “De bevolking van Zeewolde heeft zich duidelijk uitgesproken tegen het datacenter.”

In Zeewolde Kiest reageerden Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) en Angela Huckriede (VVD) op de woorden van Niko Koffeman. “Wij zijn heel blij dat wij op deze manier gesteund worden”, gaf Prins aan. “Dit is een heel belangrijke stap die gezet is en daar heb ik heel veel waardering voor.”

Angela Huckriede vindt dat Koffeman “op bepaalde plekken de plank misgeslagen” heeft. De duidelijke aantijging richting burgemeester Gorter, het college en de gemeenteraadsleden schoot bij haar in het verkeerde keelgat, “omdat al vanaf juni 2020 duidelijk is dat we in Zeewolde bezig zijn met een datacenter”. Verder wijst Huckriede op “de gekleurde informatie over het stroomverbruik en het lage bedrag waarvoor de grond verkocht zou zijn” en vindt zij het “ongepast hoe Koffeman de burgemeester en de commissaris van de koning wegzet”.

Audio fragmenten

Senator in de 1e kamer dhr. Koffeman (PvdD) 
Inclusief reactie Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde)

Reactie Angela Huckriede (VVD Zeewolde)

 

 

Advertentie