Regionieuws

Coloriet investeert, als eerste in Flevoland, in casemanagers dementie op jonge leeftijd

Dementie op jonge leeftijd komt steeds vaker voor. Dit heeft veel invloed op het leven van de degene die de diagnose krijgen maar ook op de omgeving.

Dit vraagt een andere aanpak en begeleiding. Daarom heeft Coloriet geïnvesteerd in twee opleidingsplekken voor de opleiding casemanager dementie op jonge leeftijd.

Bij Coloriet merkten ze dat dementie op jonge leeftijd steeds vaker voorkomt. En Flevoland moet, als relatief jonge provincie, nog veel kennis op dat gebied verkrijgen. Nadat een aantal casemanagers klinische lessen van Freek Gillissen (verpleegkundig consultant dementiezorg, Amsterdam UMC) volgden werd duidelijk dat dementie op jonge leeftijd een hele andere aanpak vergt dan op latere leeftijd.

Margareth Smidt, casemanager Coloriet tegen een houten wand aan geposeerd

Er was behoefte aan extra scholing en daarom volgden Margareth Smidt en Mariëtte Baarssen, beide casemanager bij Coloriet, de opleiding dementie op jonge leeftijd als eerste in de provincie Flevoland. Margareth heeft de opleiding inmiddels afgerond en Mariëtte is in de afrondende fase van de opleiding.

“Wanneer iemand deze diagnose krijgt is vaak de omgeving de eerste die merkt dat er iets niet klopt, omdat er problemen ontstaan op het werk en/of thuis”, vertelt Margareth Smidt. Bij de eerste klachten wordt vaak gedacht aan een burn-out, depressie of iets anders. Een snelle diagnose van dementie op jonge leeftijd is daarom belangrijk omdat dan de juiste begeleiding geboden kan worden. “Op jonge leeftijd heeft dementie een nog veel grotere invloed dan op latere leeftijd. Vaak is iemand dan nog aan het werk, heeft een gezin met thuiswonende kinderen en daardoor is de impact op het netwerk ook veel groter”, geeft Margareth aan.

Met een snelle diagnose kan het leven van de persoon met dementie op jonge leeftijd zo snel mogelijk aangepast worden. En dat gaat anders dan bij dementie op latere leeftijd omdat de meeste voorzieningen voor dementie zijn gericht op ouderen. Dagbesteding is bijvoorbeeld vaak geen optie. Daarom wordt er vaker een beroep gedaan op het netwerk. Ook kan een jobcoach worden ingeschakeld om te kijken hoe iemand wel zo lang mogelijk aan het werk kan blijven.
“Mijn werk als casemanager bij dementie op jonge leeftijd bestaat uit het begeleiden van de cliënt maar ook voor een groot deel uit begeleiding van het netwerk, de partner, kinderen of eventueel de ouders. Door dementie op jonge leeftijd raakt het gezin ontwricht en is er veel woede, frustratie, onbegrip en schaamte, vertelt Margareth. “Met de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding ben ik blij dat ik mijn steentje kan bijdrage aan de begeleiding van een gezin in dit proces”.

Meer informatie over dementie op jonge leeftijd is te vinden op www.coloriet.nl/dementieopjongeleeftijd.

Advertentie