Regionieuws

Mountainbikesroutes in Flevoland een kleur

Om mountainbiken veiliger te maken, komen er langs alle mountainbikeroutes in Flevoland bordjes waarop staat hoe moeilijk de route is. Het systeem werkt net als op de skipistes: groen is makkelijk, blauw staat voor gemiddeld, rood voor moeilijk en zwart is zeer moeilijk.

Flevoland is de eerste provincie in Nederland waarbij álle mountainbikeroutes in één keer deze bordjes krijgen. Stichting MTB Zeewolde, nam ook de kleurcodebordjes van Gedeputeerde Harolad Hofstra in ontvangt. De stichting verzorgd in Zeewolde in nauw samenspraak met Staatsbosbeheer de onderhoud van de mountainbike route in Zeewolde, deze is blauw. In de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan verbeteringen op deze route.

Bij de Flevopolder denk je niet meteen aan mountainbiken. Niet vreemd: de polder ligt gemiddeld een metertje of vijf onder zeeniveau en is zo plat als een dubbeltje.

Arius Bom, Gert Jan straatsma en collega ontvangen trots een van de paaltjes met bordje voor de kleur van de route

Schijn bedriegt. Tussen Almere en Urk ligt maar liefst 160 kilometer aan mountainbikeroutes. Van een kinderroute, tot venijnige kuitenbijters, steile afdalingen en het betere bochtenwerk: voor elke mountainbiker wat wils.

Reden voor Sportservice Flevoland om het kleurensysteem in te voeren. “We werken sinds drie jaar intensief samen met alle mountainbikeroutes van Flevoland. Dit is een mooi voorbeeld van die samenwerking. Door de krachten te bundelen hebben we alle routes in één keer kunnen laten classificeren en kunnen we mountainbikers die in Flevoland komen fietsen, altijd een parcours bieden dat bij hun niveau past”, zegt Tom Sloetjes van Sportservice Flevoland.

Veilig en met meer plezier fietsen

Net als in skigebieden geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van de routes aan. Wielersportbond NTFU rolt sinds 2021 dit kleurensysteem landelijk uit, maar Flevoland is de eerste provincie waarbij álle mountainbikeroutes deze bordjes krijgen.

Gedeputeerde Harold Hofstra reikte 14 oktober in Lelystad offiieel de kleurcodebordjes uit aan de vrijwilligers die voor de mountainbikeroutes zorgen. Zij hangen de bordjes de komende tijd op langs de mountainbikeroutes bij Almere, Dronten, Urk, Bant, Lelystad, Zeewolde, Kuinre en Kraggenburg.

“Je vindt de nieuwe bordjes straks onder de bestaande bordjes met het internationale mountainbiketeken. Borden met dit teken – de driehoek en twee rondjes – zijn de bewegwijzering van de route. Volg je goed de kleurcodering én de bewegwijzering, dan voorkom je dat je als beginner onverwacht op een technisch zware route komt en als ervaren mountainbiker kun je juist de moeilijkere stukken van de Flevolandse routes opzoeken”, legt Troy Corsen van wielersportbond NTFU uit. “Dat komt het plezier en de veiligheid van de sport dan weer ten goede.” Voor vertrek weten hoe makkelijk of moeilijk een route in Flevoland is? Kijk dan op MTBroutes.nl.

Samenwerking

Dat alle mountainbikeroutes de kleurcode krijgen, komt door een samenwerking tussen alle Flevolandse mountainbikeroutes en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Flevoland, alle Flevolandse gemeenten en wielersportbond NTFU. Daarnaast ondersteunen Giant en Shimano de vrijwilligers van de Flevolandse mountainbikeroutes bij het aanleggen en onderhouden van alle routes.

Stichting MTB Zeewolde

In Zeewolde is Stichting MTB Zeewolde actief. Dankzij subsidies en donaties kunnen zij materiaal en materieel aanschaffen voor onderhoud van de routes. DIt doen zij in samenspraak met Staatsbosbeheer en nemen voor een groot stuk bos zelfs onderhoud uit handen van Staatsbosbeer. 
Sinds enkele jaren organiseren zij samen met Staatsbosbeheer ook het evenement Fiets de Boswacher eruit. In 2023 is deze op 29 oktber. Een activiteit waar van jong tot oud aan deelgenomen kan worden.
Meer informatie over de stichting en over fiets de boswachter eruit vind je op de website MTB Zeewolde

c

Advertentie