Geïnteresseerden hoeven om zorgvrijwilliger te worden geen zorgervaring te hebben. Zij die geïnteresseerd zijn in het thuis werk, moeten wel eerst ervaring op doen in het hospice, waarna ze na een introductiecursus bij Hospice Nijkerk Thuis aan de slag kunnen.
Zij kunnen het weten
Zorgvrijwilliger zijn is een mooie, boeiende taak die als een verrijking van het leven wordt ervaren. Greetje Westerhof en Jeanette van Driel zijn twee van de vele zorgvrijwilligers die zich wekelijks van harte inzetten.
Westerhof: “In het verleden ben ik opgeleid als Z-verpleegkundige en heb 18 jaar in een verpleeghuis gewerkt. Na mijn verhuizing ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk dat er echt toe doet. Op een informatieavond van het hospice in 2017 ben ik enthousiast geworden over dit werk. Omdat het werk in het Hospice zelf voor mij fysiek wat te belastend was heb ik gekozen voor het werk van Hospice Nijkerk Thuis. Ik krijg veel voldoening door het nauwe contact dat ik met de mensen thuis krijg. Daar krijg ik ook energie van ook al heb ik het idee dat ik soms nauwelijks iets doe. Het wordt enorm gewaardeerd. De emotionele belasting is wisselend. Ik herinner me een familie waar ik lange wekelijks kwam die na het afsluiten van de inzet (de Thuisinzetten zijn voor max. drie maanden) mij persoonlijk vroegen om betrokken te blijven bij de zorg voor dit echtpaar. Dit vergeet je niet snel. We leren in het hospice het principe van figuurlijk voeten vegen als je binnenkomt maar ook als je weer naar huis gaat.“
Van Driel: “Wanneer je voor de eerste keer bij mensen thuis komt is het snel schakelen om een indruk te krijgen van de thuissituatie. Wat is de status van het ziekteproces? Ook het praktische deel van de zorg verdiend aandacht. Het ontlasten van de mantelzorgers wordt meestal erg gewaardeerd. Voor de zorgvragers is de situatie waarin ze zijn terechtgekomen een hele omschakeling, zeker als het einde nabij is. De extra zorg van een vrijwilliger roept ook weer veranderingen op. Het is soms zoeken naar de juiste woorden om steun te bieden. Het hospice geeft veel ruimte om optimale zorg te verlenen, maar ook een extra uitdaging. Dit omdat er geen collega’s in de buurt zijn om hulp te vragen. Als (zorg)vrijwilliger ben je van onschatbare waarde. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor ons team”.
Mantelzorger Bep van Meppelen-Schepping: "Dankzij de inzet van vrijwilligers van het hospice kon mijn man thuis verzorgd worden gedurende zijn laatste levensfase en daar ook sterven. De vrijwilligers hebben mij als mantelzorger ondersteund toen de zorg steeds intensiever werd. Gewoon door er te zijn, met aandacht voor wat nodig was. Ook mijn kinderen hebben dat zo ervaren.”
Informatie
Wie meer informatie wil inwinnen over het werk als zorgvrijwilliger kan zich per e-mail aanmelden voor een kennismakingsgesprek
Kijk voor een indruk op de website: www.hospicenijkerk.nl