112 Zeewolde

Politie Zeewolde heeft succes met posters cadeaukaartfraude

ZEEWOLDE– De politie in Zeewolde heeft samen met lokale winkeliers een actie opgezet om cadeaukaartfraude te voorkomen. Daarbij zijn waarschuwingsposters geplaatst bij verkooppunten van digitale cadeaubonnen en zijn medewerkers geïnstrueerd over hoe ze fraude kunnen herkennen en daarop kunnen handelen.

De aanpak heeft direct effect gehad: een klant bij de Primera trapte dinsdag níet in een oplichtingspoging, mede dankzij de poster én de oplettendheid van het personeel.
De vrouw kreeg een appje van haar ‘baas’ met het verzoek om cadeaukaarten aan te schaffen – zogenaamd om collega’s te bedanken. Ze stond al bij de kassa met meer dan honderd euro aan kaarten, maar besloot door de waarschuwing toch even te controleren of het verzoek echt was. Dat bleek niet zo: het ging om een oplichter.

Een dame bij de poster over cadeaukaartfraude

“Ik ben op zoek naar een mevrouw die vandaag bij de Primera een cadeaukaart wilde kopen,” schrijft de wijkagent via @politie_digitaal_zeewolde, middels een oproep op Instagram.
“Gelukkig kreeg ze argwaan door de oplettende medewerkers, mede door de waarschuwingsposter die bij de cadeaukaarten hing. Laat het me weten als jij dit was, of weet wie zij is.”

Cadeaukaartfraude: hoe werkt het?

Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich via WhatsApp, sms of e-mail voor als een bekende of leidinggevende. Ze vragen om het kopen van digitale cadeaukaarten — zoals van Apple, Amazon of Google Play — en verzoeken om de codes direct door te sturen. Zodra de code is verzonden, is het geld weg. Onder andere Apple, Amazon en telecomplatform Beltegoed.nl waarschuwen actief voor deze werkwijze. Apple schrijft daarover: “Als u wordt gevraagd om een cadeauboncode te kopen en telefonisch of via e-mail te delen, is dat vrijwel zeker oplichting.” Amazon vult aan: “Amazon vraagt je nooit om een cadeaubon te kopen en de code telefonisch of per e-mail te versturen.”

Wat adviseert de politie?

De politie geeft op haar website duidelijke adviezen om digitale fraude, waaronder cadeaukaartfraude, te voorkomen. Enkele relevante aanbevelingen zijn:

  • “Persoonlijk contact vooraf voorkomt achteraf veel problemen.”
  • “Check of het rekeningnummer, url, telefoonnummer of e mailadres al als negatief bekend staat.”
  • “Doe onderzoek via Google of fora naar de webwinkel waarmee u zaken wilt doen.”
    (bron: www.politie.nl – Veilig handelen op internet)

Toegepast op cadeaukaartfraude betekent dat:

  • Controleer altijd het verzoek: bel of spreek degene die de vraag stelt via een vertrouwd nummer.
  • Stuur nooit zomaar cadeaukaartcodes door, ook niet als het bericht van een bekende lijkt te komen.
  • Let op spoedverzoeken: tijdsdruk is een veelgebruikte truc van oplichters.
  • Meld verdachte situaties of pogingen tot oplichting bij de politie via politie.nl of anoniem via de Fraudehelpdesk.