Zeewolde

100 drijvende lantaarntjes in Wetering

Normaal is de Wetering het domein van een koppel ganzen, maar afgelopen zondagavond kregen de ganzen aan het Weteringplein gezelschap van wel 100 drijvende lantaarntjes. “Met deze actie wilden we onze buurt licht en hoop brengen, want dat is voor iedereen heel welkom in deze tijd”, aldus de initiatiefnemers Roselie van der Wel en Jantine Noorlandt.

Hoewel kerst dit jaar in kleine kring wordt gevierd, lieten Roselie en Jantine het daar niet bij zitten. “Met kerst vieren veel mensen de geboorte van Jezus en dat er licht in de duisternis kwam, en kijk om je heen: veel mensen versieren hun tuinen met lampjes en branden binnen kaarsjes. Maar juist dit jaar is kerst anders, missen we de verbinding met elkaar en zijn er veel buurtgenoten met soms grote zorgen. Daarom dachten we: hoe gaaf zou het zijn als we drijvende lantaarntjes hebben waar we namens onze buren iets op kunnen schrijven?” De dames zijn de huizen langsgegaan en hebben de buurt gevraagd voor wie, of voor welke situatie, mensen het licht wilden laten schijnen.
100 drijvende lantaarntjes in Wetering

Er kwam veel reactie op die vraag en mensen stuurden namen en wensen in. Jantine: “Veel buurtgenoten moeten iemand missen deze kerst, veel mensen willen iets doen tegen eenzaamheid. En in de reacties klonk ook vaak een verlangen naar elkaars nabijheid en hoop voor 2021. We hebben alle namen, situaties en wensen op de lantaarntjes geschreven.”

Zondagavond was het zover. Honderd beschreven lichtjes werden te water gelaten. Veel bewoners van het Weteringplein en de omliggende straatjes kwamen kijken. De aanblik van al die brandende kaarsjes op het water en alle mensen die zo netjes op afstand van elkaar samenkwamen ontroerde Roselie. “Met het aansteken van elk kaarsje kwam er zichtbaar licht in de duisternis en verbonden we op deze mooie plek mensen met elkaar.”

Bron: Zeewolde Actueel
Foto: Erik Wallenburg, Zeewolde Actueel
Advertentie