Zeewolde

11 augustus, wandelconcert rondom Open Haven

Een wandelconcert met zomerse muziek uit Frankrijk en Duitsland, te beluisteren op het plein voor Open Haven of in de nabije omgeving van de toren. Het concert start 11 augustus om 19.30 uur.

Jan-Geert Heuvelman ontving zijn eerste orgellessen bij Dick Sanderman en vervolgde zijn orgelstudie bij Reitze Smits aan het Utrechts Conservatorium. Daarna heeft hij schoolmuziek gestudeerd aan het Artez conservatorium te Zwolle. Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en volgde als tweede hoofdvak lessen in koordirectie.

Bestuurslid 

Hij is beiaardier te Lochem en Rijssen en verder werkzaam als organist, muziekdocent en dirigent. Als bestuurslid is hij betrokken bij de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging en de Stichting Stadsmuziek Rijssen.

Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Hij is in meerdere plaatsen beiaardier en is verder werkzaam als pianist, organist en componist.

Met Henry Groen vormde hij jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Met zijn eigen ontworpen mobiele Concert Carillon reist hij door heel Europa. Last but not least: hij is gelukkig getrouwd en de trotse opa van acht kleinkinderen.

Korte toelichting op het programma

De vereniging ‘Vrienden van het carillon Zeewolde’ biedt iedereen een buitenlandse zomeravond aan om daarmee te compenseren dat velen niet kunnen reizen. Daarom een klassiek programma met muziek uit Duitsland en Frankrijk. Duitsland is in dit programma vertegenwoordigd met het speelse Pianotrio in G van Haydn. Dit bestaat uit drie delen. Met name het laatste deel is vol van humor en refereert aan zigeunermuziek. Van de Duitse componist Felix Mendelssohn klinken enkele van zijn meest lyrische liederen. Hij schreef die liederen, maar zonder woorden erbij. Die mag iedereen er zelf bij bedenken. Het is heerlijke zwoele muziek met ontroerende melodieën. Frankrijk is vertegenwoordigd met muziek van Erik Satie, Gabriël Fauré en Claude Debussy. De lyriek van Mendelssohn is ook te horen in de muziek van Gabriël Fauré, die wel ‘de Franse Mendelssohn’ wordt genoemd. Hij gaat in zijn harmonieën al wat meer de modernere kant op en vormt daarmee een prachtige brug naar de muziek van zijn landgenoot Debussy. Petite Suite is een vroeg werk van Debussy en werd gecomponeerd voor amateur-pianisten die à quatre mains spelen. De muziek is lichtvoetig en speels. Het programma eindigt met een compositie van de Franse componist Camille Sain-Saëns die 100 jaar geleden overleed. Saint-Saëns heeft grote successen op zijn naam staan, zoals de bekende melodie van de elegant voortschrijdende zwaan uit ‘Het Dierencarnaval’.

Al met al een afwisselend programma waarmee de zomer in feestelijke klanken wordt omgezet.

Op de foto: Jan Geert Heuvelman

Advertentie