Zeewolde

Lichtjes op oorlogsmonument Zeewolde

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten.
24 december lichtjes op oorlogsmonument Zeewolde
Zijn tweede gedachte was: "waarom kan dat niet in heel Nederland?"
Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van het rijdend museum van oude legervoertuigen 'Keep Them Rolling', met de gedachte "als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi". Maar dat liep anders... de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?
 
Ook in Zeewolde kent dit initiatief navolging bij de Algemene Begraafplaats in Zeewolde. Een inwoner heeft naast de begraafplaats voor dit jaar ook het Vliegermonument aangemeld als locatie op de site van lichtjes op oorlogsgraven. Zeewolde heeft dan als gemeente weliswaar geen oorlogsverleden, het grondgebied heeft dat wel degelijk. Vandaar dat eerder dit jaar op initiatief van Cees Steiger het Vliegermonument is onthuld. Het monument herdenkt de gevallen piloten die op het grondgebied van Zeewolde zijn neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 

Ook een lichtje branden ? Vanaf 17.00 kunnen er lichtjes aangestoken worden. Zowel bij de begraafplaats als bij het Vliegermonument.

Interview Hans van der Zeijden

 
Advertentie