Zeewolde

Ace Pharmaceuticals richt zich op groei op het Schepenveld

Saskia Richmond, woordvoerster van Ace Pharmateuticals, vertelde dinsdagavond in het LOZ-programma Zeewolde Kiest uitgebreid over alle ins en outs van het snelgroeiende bedrijf op het Schepenveld.

Inclusieve sfeer
Ace Pharmaceuticals bestaat sinds 1990 en richtte zich aanvankelijk voornamelijk op de registratie van geneesmiddelen. In 2018 startte het bedrijf tevens met het maken van apotheekbereidingen. Ace groeide in zes jaar tijd uit van 40 naar 230 medewerkers. Saskia Richmond uit Amsterdam kwam er twee jaar geleden werken en heeft het er volop naar haar zin. “Er is een heel positieve en inclusieve sfeer. Iedereen komt elke dag naar het werk met de oprechte wil met elkaar medicijnen te maken die de patiënten nodig hebben.

Dat vind ik een heel mooie gedachte.” Volgens Richmond is dit streven ook goed zichtbaar in het bedrijf. “We werken volgens de GMP-richtlijn, de good manufacturing practice. Dat zijn allerlei regels en standaarden voor de pharmaceutische industrie.

Saskia Richmond, woordvoerster van Ace Pharmaceuticals

Het is een soort kwaliteitsborgingssysteem. Dat is echt het belangrijkste thema in onze organisatie. Bij ons kun je heel vaak mensen aantreffen die ingepakt zijn in witte jassen. Allemaal voor de GMP.”

Chloroquine Ace
Pharmaceuticals produceert generieke geneesmiddelen (deze hebben dezelfde werkzame stof als een oorspronkelijk op de markt gebrachte geneesmiddel), doorgeleverde bereidingen (medicijnen die voor een patiënt op maat worden gemaakt) en indifferente producten (crèmes en zalfjes voor mensen met een huidaandoening). Vier jaar geleden kwam Ace ineens landelijk in het nieuws vanwege een specifiek medicijn. Het bedrijf produceerde choroquine, een middel dan normaal gebruikt wordt bij de behandeling van malaria. “Artsen dachten dat het zou kunnen bijdragen aan het herstellen van Covid”, vertelt Richmond. “Iedereen dook er bovenop en er ontstond een grote interesse in ons product. We kregen daarbij ook onaangekondigd bezoek en stonden zelfs enige tijd onder politiebewaking. Dat was een heel vervelende periode, die we graag achter ons laten. Wij focussen ons nu op de toekomst.”

Verbouwing aan pand op Giek
De behoefte aan medicijnen die gemaakt worden vanwege medische noodzaak blijft groot. Ace wil in verband hiermee gecontroleerd en stabiel doorgroeien, vertelt Richmond. “Maar kwaliteit blijft altijd hoog in ons vaandel staan. Het is niet een kwestie van grondstoffen, personeel en productieruimte alleen. Alles moet netjes geregeld zijn, voldoen aan alle wettelijke eisen en georganiseerd worden. Dat vraagt tijd en kundigheid.” Inmiddels heeft Ace het pand Giek 17 (waar voorheen Multimate gevestigd was) aangekocht, over de interesse in andere panden in de directe omgeving van de eigen huidige vestiging wil Richmond (nog) niets kwijt. “Met de verbouwing van het pand aan de Giek zijn we volop bezig. Het wordt heel mooi qua inrichting, maar ook vanwege de moderne werkplekken en het grote magazijn.” Verkassen naar het Trekkersveld was ook een optie geweest, maar daar komt volgens de woordvoerster van Ace veel te veel bij kijken. “Kosten, materiaaltekorten in de bouw, vergunningsaanvraag, netcongestie, noem maar op. Nee, we blijven graag op het Schepenveld. We zijn erg tevreden over de voorzieningen hier, helemaal dankzij de uitbreiding waar we nu mee bezig zijn.”

Advertentie