Zeewolde

Afvalscheiding acties in Zeewolde moeten bewustwording opleveren

Sinds 18 mei worden in Zeewolde op verschillende locaties en op verschillende momenten acties gehouden om inwoners bewust te maken van afvalscheiding. Op 22 juni vond dit plaats in het Bergkwartier in de Polderwijk.

Dit is voorlopig de laatst geplande actie. Bennie en Rachel van projectbureau Muzus spraken de bewoners die buiten waren aan en vroegen hen of zij hun afval scheiden. Ook konden mensen de afval die zij naar de ondergrondse containers brachten laten wegen. Het doel van de actie was om het gemiddelde restafval per persoon per jaar te verminderen van 144 kg naar 100 kg.

Bennie en Rachel hadden een verrijdbaar bord met vragen. Door het stellen van vragen creëerden zij bewustwording onder de bewoners. De vragen gingen vooral over de inhoud van afvalscheiding. Zo blijkt dat er nog ongeveer 39 kg GFT-afval in het restafval terechtkomt. Een gewicht wat nog omlaag zou moeten.

bord met afval scheiden bingo
Afval bingo "wat kan er nog uit de afvalzak"

Na het bespreken van de afvalscheiding, lieten Bennie en Rachel enkele quotes zien en vroegen de bewoners welke hen het meest aanspraken. Ook kregen de bewoners een afvalbingo-kaart mee naar huis, zodat ze op een speelse manier met afvalscheiding aan de slag kunnen gaan.

Wethouder Bron was kort aanwezig bij de actie. Hij sprak kort over de kosten van afvalscheiding voor de gemeente en benadrukte dat betere scheiding kan leiden tot lagere kosten. Hoewel Zeewolde redelijk goed scoort op afvalscheiding, is er nog ruimte voor verbetering.

Met deze acties hoopt de gemeente bij te dragen aan een betere afvalscheiding in Zeewolde, waardoor de gemeente duurzamer en kostenefficiënter kan worden.

Met de indrukken die Bennie en Rachel hebben opgehaald presenteren zij hun bevindingen op een later moment aan de gemeente middels een korte docu.

Advertentie