Zeewolde

Afwikkeling toeslagaffaire blijft aandacht nodig hebben

De afgelopen periode was er weer veel te doen over de afwikkeling van de kindertoeslagaffaire. Er komt genoeg aan het licht over vele misstanden. Inmiddels ook een toezegging van het kabinet voor versnelling van de afwikkeling, door een andere aanpak. Onder andere Mariëlle uit Zeewolde is nog altijd aan het vechten voor een goede afwikkeling.

Hiervoor staat ze regelmatig op de barricade en probeert ze het taboe voor andere gedupeerden eraf te halen. Ze wil ze een steun zijn, samen met anderen. Het liefst zou ze hiervoor in Zeewolde een huiskamer setup willen, één keer in de zoveel tijd maar reacties komen er weinig. De schaamte is bij velen nog niet voorbij, mede door het ontmoedigingsbeleid van de overheid. Mariëlle gaat wel door, ze moet om het voor haar, maar vooral voor haar kinderen tot een beter einde te brengen.

Ondanks dat het stempel “fraudeurs” er officieel af is, is er nog dagelijks hinder. Niet alleen de emotionele gevolgen zijn groot, tot chronische ziekte aan toe, maar de afwikkeling geeft nog steeds hinder. Naast dat het lang duurt, is de duidelijkheid er nog steeds niet.

demonstratie bij het europees parlement in Brussel

Twee Juni is er in de kamer gesproken over de afwikkeling van de toeslagenaffaire. Mariëlle was daarbij; zij verstoorde de orde van de vergadering door een lied te zingen om aandacht te vragen over de traagheid van deze afwikkeling. Kamervoorzitter Vera Bergkamp stond dit desondanks toe.In die vergadering werd door staatssecretaris de Vries gesproken over het plan, ingediend door toeslagenouders en prinses Leontien. Hierbij zijn de gedupeerden veel meer in betrokken in de keuzes van het proces en gaat het minder van wantrouwen uit, maar vanuit de erkenning dat deze mensen slachtoffer zijn.

Dit plan werd overgenomen.Gedupeerden zouden nu beter door de afhandeling heenkomen. Zo staan er vaste normbedragen per type schade en hoeven gedupeerden niet meer aan te tonen dat schade een direct gevolg is van de toeslagenaffaire.Hierdoor zou er versnelling in het proces moeten komen, want nog geen 35% van de gedupeerden heeft na 2,5 jaar duidelijkheid over de complete afwikkeling van hun zaak.

Het is dan aan de ouders welke route van schade-afhandeling wordt gekozen. Deze via de Commissie Werkelijke Schade, of de alternatieve. Er zitten nog wat uitwerkingsvragen aan dit plan; daar moet eind deze maand meer duidelijkheid over zijn.

Ook in Brussel is aandacht gevraagd voor de toeslagenaffaire. Mariëlle is daar met medegedupeerden van Stichting Herstel Ongekend Onrecht geweest en zij spraken met een aantal parlementsleden.
Dat is goed ontvangen, ook in België zijn gedupeerden. De oorzaak is o.a. het gevolg van de corrupte datasystemen; dat probleem is daar groter dan in Nederland.

Mariëlle gaat nog steeds door met het opkomen voor het onrecht dat haar en zeker 30 000 anderen is aangedaan. De mentale gevolgen van de ten onrechte opgelegde stempel raakt ze niet meer kwijt maar ze wil graag anderen een luisterend oor bieden en het taboe doorbreken en ze hoopt nog steeds om binnen afzienbare tijd het theaterstuk over de Toeslagenaffaire naar Zeewolde te halen. Niet alleen voor de gedupeerden maar ook voor anderen, omdat het niet voor te stellen is wat dit met de gedupeerden heeft gedaan en nog steeds doet.

Mensen die in contact willen komen met Mariëlle kunnen zich richten tot de Lokale Omroep Zeewolde: via mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of WhatsApp (+31 85 06 40 737).

Dit dossier betreft een samenwerking tussen Lokale Omroep Zeewolde en Zeewolde Actueel.

Advertentie