Zeewolde

Bijna tweehonderd nieuwe woningen in het Havenkwartier

Donderdag 18 januari presenteerde de gemeente Zeewolde de plannen voor 196 woningen in het Havenkwartier. Wethouder Helmut Hermans stelt dat in de huidige bestuursperiode het getal van 1000 nieuwe woningen zal worden gehaald. Hij toont zich zeer gelukkig met het feit dat, waar anderen de grootste moeite hebben om projectpartijen en bouwers te vinden, Zeewolde daar totaal geen problemen mee heeft.

Helmut Hermans wijt dit aan het feit dat de bouwers binnen de ideeën van de gemeente zich van hun meest creatieve kant kunnen laten zien. Het Havenkwartier wordt gebouwd in de sfeer van een oude Zuiderzeestad. De verschillende gevels en daken zorgen voor afwisseling in de woonwijk en dragen bij aan de sfeer en het karakter van Havenkwartier. Er worden duurzame woningen gebouwd. Er is extra aandacht voor energieprestatie, materiaalgebruik, klimaat adaptief en natuur inclusief bouwen.

Impressie havenkwartier

“Het Havenkwartier biedt de mogelijkheid om te wonen in een huis met een karakteristieke uitstraling in een modern jasje. Dit past bij een jong dorp als Zeewolde”, aldus wethouder Hermans.

De Polderwijk kent verschillende woonbuurten in vier kwartieren: Parkkwartier, Bergkwartier, Havenkwartier en Waterkwartier. In het Havenkwartier zijn nu sinds vorig jaar drie nieuwe ontwikkelvelden, die net als de rest van de Polderwijk gekenmerkt worden door thema’s als  “meer dan wonen alleen”, “duurzaamheid” en “waterrecreatie”. Het Havenkwartier ligt buitendijks, tussen Omloop en Wolderwijd, maar hoog genoeg om geen last te hebben van hoog water. Men vindt er een havenkom met een schutsluis en daarnaast een keersluis voor extreem hoog water. Aan de daar reeds tot stand gekomen woningen kan men aflezen hoe het beeldkwaliteitsplan voor de woningen en kunstwerken er uitziet. De geestelijke vader hiervan is  architect Jan van Tellingen.

Vorig jaar is gestart met de aanbesteding van drie ontwikkelvelden in het Havenkwartier. De winnende inschrijvingen zijn nu bekend en er zullen 196 nieuwe woningen worden gebouwd.

De drie ontwikkelaars hebben hun ideeën al in grote lijnen op papier gezet.

Hegeman Ontwikkeling creëert “De Ankerplaats”. Dit project bevat in totaal 51 woningen, waarvan 11 appartementen. Deze woningen variëren in prijs van goedkoop tot dure koop. 

Koopmans  projecten heeft een woningplan voor in totaal 64 woningen, waarvan 10 appartementen bij de keersluis. Hier spreken we over woningen in de klassen middelduur en dure koop.

Projectontwikkelaar De Realisatie komt met het projectplan Hof van Saewald. In dit ontwikkelveld komen in totaal 34 woningen in de categorie goedkoop tot duur. Bij deze woningen is voorzien in een gemeenschappelijk parkeerhof.

Lokale Omroep Zeewolde Uw nieuwsbron uit Zeewolde

Naast deze projectontwikkelaars zal in het gebied ook Woonpalet actief zijn. Zij willen in het Havenkwartier Zuid 47 sociale huurwoningen bouwen die geheel passen in de Zuiderzeesfeer van het Havenkwartier. Deze zijn bestemd voor diverse doelgroepen.

Ook zijn er in het Havenkwartier 6 vrije kavels te vergeven. Voor 5 hiervan geldt dat ook bij deze de invulling geheel in die Zuiderzeesfeer moet passen, maar bij één kavel mag men ook op heel andere wijze invulling geven aan de woonwensen om zo het karakter van dit hele complex een beetje te doorbreken.

Wethouder Hermans: ‘Ik ben trots op de plannen die er liggen. In de plannen bieden we verschillende woningen voor verschillende doelgroepen aan. De bouw biedt ook perspectief, op een eigen huis in ons dorp, voor de starters in Zeewolde’.

Woonmanifestatie

Op zaterdag 20 april organiseert de gemeente samen met de betrokken partijen een woonmanifestatie. Vanaf dat moment start de verkoop van de nieuwbouwprojecten en vrije kavels. Meer informatie over de woonmanifestatie volgt later. Op de website www.zeewoldenieuwbouw.nl staat alle informatie over het Havenkwartier en nieuwbouw in Zeewolde. Ook kunnen geïnteresseerden zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief van Zeewolde Nieuwbouw.

Advertentie