Loading...

Chloroquine beschikbaar (A-CQ 100)
Chloroquine beschikbaar

Volgens de website van ACE Pharmaceuticals, gevestigd in Zeewolde, is het middels Chloroquine beschikbaar. De website vermeldt dat er in verschillende nieuwsitems is geschreven en gesproken over het effect van cloroquine tegen de ziekteverschijnselen die het coronavirus (covid 19) veroorzaakt. in 2004 werd reeds door KU Leuven de antivirale werking van cloroquine ontdekt.

Volgens de KU Leuven is Chloroquine, een middel tegen malaria dat sinds 1934 internationaal op de markt is, blijkt actief te zijn tegen het nieuwe SARS-coronavirus type 2. De antivirale werking van Chloroquine werd reeds in 2004 ontdekt in het laboratorium van professor Marc Van Ranst aan de KU Leuven. Experts van het Chinese Ministerie van Wetenschappen en Technologie bevestigden op 17 februari j.l. dat Chloroquine werkzaam bleek in klinische proeven bij patiënten met COVID-19. Deze tests gebeurden in 10 ziekenhuizen in Beijing, Hunan en Guangdong. Patiënten die gedurende een week Chloroquine kregen vertoonden minder koorts, hadden een sneller verbeterende longfunctie, en waren sneller weer virusvrij en genezen.

De werking van chloroquine tegen SARS-coronavirussen werd tijdens de SARS-epidemie in 2004 ontdekt door een team virologen van de KU Leuven. Onder leiding van professor Van Ranst testte dit team in het biosafety level 3 (BSL-3) laboratorium van het Rega Instituut de activiteit van dit middel in celculturen die besmet waren met het SARS-coronavirus type 1. Chloroquine bleek antiviraal te werken bij concentraties die bij de mens veilig kunnen gebruikt worden. In augustus 2004 was de SARS-episode in China en Canada net voorbij, waardoor Chloroquine toen niet bij patiënten kon worden getest.

bron: KU Leuven & ACE Pharmaceuticals