Zeewolde

Dwangsom zonnepark Harderwold waarschijnlijk van tafel

De kans is groot dat de Raad van State de dwangsom gaat schorsen die de provincie Flevoland heeft opgelegd aan Harderwold B.V.. Dit bleek dinsdagmiddag na de rechtszitting in Den Haag.

Harderwold B.V. bouwt een zonnepark van 36 hectare aan de Pluvierenweg in Zeewolde. Daarvoor was geen ontgrondingenvergunning aangevraagd. Daarom legde de provincie een dwangsom op van maximaal 200.000 euro.

Het bedrijf dacht dat zo'n vergunning niet nodig was omdat er voor de 120.000 zonnepanelen een zogenoemde onherroepelijke omgevingsvergunning uitgegeven is door de gemeente Zeewolde. De provincie legde de rechter uit dat Harderwold afgravingen doet die deels wel en deels niet vergunningsplichtig zijn. Voor een groot deel van het project is inderdaad geen ontgrondingenvergunning nodig. Maar er wordt een waterplas gegraven die dieper dan drie meter wordt, en daarvoor is wel een vergunning nodig.

Dwangsom zonnepark Harderwold waarschijnlijk van tafel

Harderwold beloofde dinsdag in Den Haag dat de waterplas niet dieper wordt dan drie meter. Daarmee lijkt het erop dat de dwangsom van tafel kan.

Maar die boete is volgens de provincie wel terecht opgelegd. "Harderwold is zonder het te melden begonnen met graven. Ook als het niet vergunningsplichtig is, moet het toch bij ons worden gemeld", zei een woordvoerster. Volgens Harderwold was het op geen enkele manier duidelijk dat er bemoeienis van de provincie zat aan te komen. "Alle belangen, ook de ontgronding, zijn in de omgevingsvergunning afgewogen."

Harderwold heeft het project tijdelijk stilgelegd tot de uitspraak van de Raad van State. Dat kost het bedrijf 12.000 euro per dag. Aan de Raad van State schreef Harderwold dat de SDE+-subsidie van 38 miljoen euro eraan gaat als de vertraging doorloopt tot na 23 juni 2023. "Een horror-scenario", zei een woordvoerder. Maar zo lang gaat het proces waarschijnlijk niet duren; de uitspraak van de voorzieningenrechter is over ongeveer twee weken.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie