Zeewolde

Een bomvol programma vol verbinding en ontmoeting van 23 september tot 10 oktober

Van 23 september tot 10 oktober 2023 staat Zeewolde in het teken van verbinding en ontmoeting, een initiatief van de ZeewoldeSamen coalitie.

Tal van evenementen en activiteiten zijn deze weken samengebracht en sluiten naadloos aan bij de Nationale Week tegen Eenzaamheid. Deze heeft als doel het thema eenzaamheid in de schijnwerpers te zetten en samen te bestrijden. In Zeewolde wordt dit onder de vlag van “de week van de ontmoeting” gepresenteerd. Ook hiervoor zijn er speciaal voor deze weken extra activiteiten georganiseerd. Allen met de rode draad tegen eenzaamheid en voor verbinding en ontmoeting.

De activiteiten zijn verspreid door heel Zeewolde en een volledig overzicht is te vinden op de website van Zeewolde Samen.

Logo een tegen eenzaamheid en zeewolde samen

Onder andere in het programma:

23 september
Burendag

27 september
Stoelyoga bij Grand Café de Buren

28 september
Ontbijt bij Grand Café de Buren
Conferentie Zeewolde Samen in de Open Haven

29 september
Ontbijt bij Grand Café de Buren
Mannen VrijMiBO bij Grand Café de Buren
Social Friday bij Jongerencentrum de Eclips
Workshop Contact Maken bij MDF in het Vraaghuis

30 september
Beurs veilig Ouder Worden in de Meermin
Koffieconcert bij Grand Café De Buren
Met de Ekokar naar Voetbal, bij VVZ

2 oktober
Training In gesprek over eenzaamheid – voor vrijwilligers in het vraaghuis

3 oktober
Verhalencafé in de Flevomeer Bibliotheek
Mantelzorgbijeenkomst voor ouders van kinderen met autisme in de Meermin
Gezellig Samen voor Anderstaligen in Zeewolde in de Meermin

5 oktober
NAH Cafe in de Flevomeer Bibliotheek

6 oktober
Zeewolde voor elkaar Café in de Meermin
Lunchtafel bij Grand Café de Buren

10 oktober
Deskundigheidsbevordering, training voor ondernemers

Bekijk alles op de website van Zeewolde Samen

Bewustwording rondom Eenzaamheid

Zeewolde zet in op bewustwording rondom eenzaamheid. Met het ondertekenen van het convenant ZeewoldeSamen wil de gemeente het taboe rond eenzaamheid doorbreken en inwoners stimuleren om naar elkaar om te kijken. In 2022 tekenden de eerste organisaties maar inmiddels zijn er nog velen meer aangesloten.

Programmering LOZ

Ook Lokale Omroep Zeewolde ondersteunt het initiatief door het ondertekenen van het convenant en maakt daarmee deel uit van deze bijzondere coalitie.

In de radioprogramma’s van de komende weken zal er aandacht zijn voor initiatieven met nieuws en ook gasten en is er een speciale thema-uitzending met vd Beek Draait door, waar Anna Rijpsma te gast is. Zij gaat onder andere dieper in op het begrip eenzaamheid en wat je daar als omgeving ook mee kan.

Gezamenlijke Doelen

De kernmissie van de gemeente Zeewolde is het signaleren, bespreekbaar maken en duurzaam aanpakken van eenzaamheid. Hierbij werken diverse werkgroepen samen aan verschillende aspecten van het probleem. Er is een focus op communicatie rondom eenzaamheid, waarbij het de-stigmatiseren en normaliseren centraal staan. Ook wordt er kwalitatief ingezet op de aanpak van eenzaamheid door middel van activiteiten en kennisdeling. Daarnaast is er aandacht voor de signalering en herkenning van eenzaamheid.

Deze samenwerkende groepen, bestaande uit diverse gemeentelijke partners, vormen een krachtig en groeiend netwerk. Hun gezamenlijke ambitie is duidelijk: komende jaren concrete acties realiseren om eenzaamheid in Zeewolde substantieel te verminderen.

Advertentie