Zeewolde

Energiezuinig de feestdagen vieren

De feestdagen komen er aan. Een lastige tijd om energie en geld te besparen. Lastig, maar niet onmogelijk. Energieloket Flevoland geeft vijf tips.  Nog meer tips ontvangen? Bezoek dan deze maand ons Energieloket Flevoland, zie voor openingstijden www.energieloketflevoland.nl

Energiezuinig de feestdagen door

Kies voor Ledverlichting
Het ligt voor de hand: ledlampen zijn zuiniger.  Led-feestverlichting is bij aanschaf duurder, maar 85 procent zuiniger dan andere verlichting. Ook gaat ledverlichting vijf tot tien keer langer mee. Staat de kerstverlichting ’s avonds aan, maak het dan nog gezelliger en zet de andere lampen uit.  

Gebruik een timer
Met een timer kunt u flink energie besparen. Zowel voor de kerstverlichting binnen als in de tuin. Stel uw timer zodanig in dat uw verlichting niet de hele dag of nacht aanstaat en energie gebruikt. Of kies voor een sensor-schakelaar.  Door middel van sensoren gaan de lampjes dan branden wanneer het begint te schemeren. Ook via een applicatie kunt u lichtjes op afstand dimmen.

Kies voor herbruikbare batterijen
Sommige verlichting werkt op batterijen, zoals kaarsjes-verlichting. Kies voor oplaadbare batterijen, waardoor u de levensduur van de batterij verlengd.

Schakel apparaten uit
Lekker kokkerellen, en daarna samen genieten. Dat staat centraal tijdens de feestdagen. Schakel je apparaat op tijd uit, zo verspil je geen energie. Haal de stekker uit het stopcontact voor apparaten die ook als ze op stand-by staan nog energie gebruiken. Dit heet sluipverbruik. Bij het Energieloket kan je een energiemeter lenen om 'sluipverbruik’ op te sporen.  (Zie de actie ‘Ontdek je lekje’)

Herbruik oude lampen als kerstballen
Zijn al uw gloeilampen al vervangen door ledverlichting? Voor wie het zonde vindt om gebruikte lampen weg te gooien, geef ze een tweede leven. Bijvoorbeeld als kerstbal. Niet alleen leuk om te doen, het bespaart ook geld voor nieuwe kerstversiering. Besmeer het glazen deel van de gloeilamp met lijm en bestrooi met glitters. Laat de lampen drogen en draai vervolgens een stevig touwtje om het schroefdraad. Met het overgebleven draad maakt u een lus waaraan de lamp opgehangen kan worden.

Bezoek www.energieloketflevoland.nl voor meer informatie. Kom langs bij uw lokale Energieloket en wij geven u graag onafhankelijk advies over energiebesparing, het zelf opwekken van duurzame energie en maatregelen in en om het huis.

Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag.  
Energieloket Flevoland helpt!       

Advertentie