Zeewolde

Geld besparen door ‘op de kleintjes’ te letten

Er zijn koopjesjagers genoeg in Nederland, maar de huidige energieprijzen dwingen ook tot zuinigheid in eigen huis. Kevin Koffeman (Energieloket Zeewolde) geeft aan dat middels een energiebesparingsmeetlat aan mensen kan worden getoond wat ze kunnen doen om “op jaarbasis toch al gauw zo’n € 200,- tot € 300,-” te besparen.

In het energiehuis in de hoek van de bibliotheek vertelt Koffeman belangstellenden in een “gratis en onafhankelijk” advies “wat voor soort isolatiemateriaal er zijn” en geeft hij hen “informatie over warmtepompen, energiebesparen en het verduurzamen van de woning”. Mensen blijken namelijk nog lang niet allemaal op de hoogte te zijn van de aandachtspunten van Koffeman.

Geld besparen door ‘op de kleintjes’ te letten

“Sommigen zijn er niet van op de hoogte dat ze op jaarbasis zoveel kunnen besparen.” Op dit moment worden bij het Energieloket gratis ledlampen uitgedeeld.

Maar wat doet de Zeewoldenaar momenteel dan aan verduurzaming? Welke maatregelen worden er getroffen om de energieprijs omlaag te krijgen? Zijn er nog gouden tips waar anderen wellicht hun voordeel mee kunnen doen?

“Trek gewoon wat warms aan in plaats van direct de verwarming aan te zetten”, zegt Mark Butterman. “Daarbij kun je denken aan een extra trui, een extra paar sokken of een extra deken.” Bij hem thuis - hij woont nog bij zijn ouders - wordt verder ook een douchetimer gebruikt en hebben ze een regenton, zodat ze met het opgevangen water bijvoorbeeld de planten water kunnen geven.

Martha Huizinga heeft thuis tochtstrips en een zonneboiler voor warm water. “Daar heb ik heel veel profijt van.” Verder adviseert zij “op de kleintjes” te letten. “Ik haal de stekkers van de apparaten die ik langdurig niet gebruik, er bijvoorbeeld uit en heb doordeweeks één lampje minder aan.”

Advertentie