Zeewolde

Gemeente maakt één miljoen vrij voor wegen rondom centrum

De wegen rond het centrum van Zeewolde gaan de komende jaren op de schop. Verschillende verkeersmaatregelen op de Gelderseweg, de Horsterweg, de Zuiderzeeweg, de Flevoweg en de Stevinweg moeten leiden tot meer eenduidigheid. "Bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid staan voorop", zegt wethouder Ewout Suithoff. Voor het plan is een budget van één miljoen euro vrijgemaakt.

Wanneer de gemeenteraad op 16 december haar goedkeuring verleent, worden de plannen voor ‘het centrumcarré’ in één keer aangepakt. Nu is het zo dat je op sommige plaatsen 15 kilometer per uur mag rijden, op andere plaatsen 30 en op andere plaatsen 50, maar ook de regels voor fietsers en overstekende voetgangers zijn niet overal gelijk.

Zeewolde wil 30 km-zone rond centrum

“Deze verschillende weginrichtingen brengen verschillende gedragingen met zich mee en dat leidt weer tot een verkeersonveiligheidsgevoel." Het plan is de Gelderseweg, de Horsterweg, de Zuiderzeeweg, de Flevoweg en de Stevinweg aan de duiden als 30 kilometerzone.

Wat niet gebruikelijk is in 30 kilometerzones, maar de gemeente Zeewolde op verzoek van inwoners toch zou willen doorvoeren, zijn zebrapaden. Tegelijkertijd worden veel kruisingen verhoogd, komt er meer groen langs de wegen, vervallen de bushaltes langs de route zodat de bus op de weg moet stoppen, verschuift de bushalte aan de Gelderseweg (nabij winkelcentrum Ravelijn) en komt er een laad-/losplaats aan de achterkant van het Energieloket. De plantenbakken op de Gelderseweg gaan weg.

De gemeente verwacht deze aanpassingen eind 2022/begin 2023 uit te kunnen voeren. In welke volgorde de wegen aangepast worden, is nog niet bekend.

Advertentie