Zeewolde

Getuige in zaak Peter R. de Vries ook gehoord over liquidatiepoging Zeewolde

De beschermde en anonieme getuige met codenaam 5089 uit de zaak rond de moord op Peter R. de Vries wordt binnenkort opnieuw gehoord over de verklaringen die hij heeft afgelegd over een mislukte liquidatie in Zeewolde. Dat maakte de rechtbank dinsdag duidelijk tijdens een zogeheten regiezitting met Krystian M. (27). Deze verdachte zou een vriend zijn van '5089'.


Het Openbaar Ministerie verdenkt M. ervan dat hij de uitvoerders van de moord op De Vries rechtstreeks heeft aangestuurd. Tegen de uitvoerders zijn levenslange celstraffen geëist. De moordzaak is uitgesteld nadat het OM op het laatste moment nieuwe verklaringen van de anonieme en beschermde getuige aan het dossier toevoegde.

Getuige in zaak Peter R. de Vries ook gehoord over liquidatiepoging Zeewolde

M. wordt er in de Zeewolde-zaak van verdacht dat hij op 5 oktober vorig jaar in de Kerkstraat met een vuurwapen heeft geschoten op een Poolse man. Het slachtoffer raakte ernstig gewond aan zijn been. Ook raakten twee auto’s beschadigd. Naast M. zitten twee Poolse medeverdachten vast. M. was dinsdag de enige die de zitting in de rechtbank in Justitieel Complex Schiphol bijwoonde. Daar lichtte zijn advocaat diverse onderzoekswensen toe, waarvan een aantal is toegewezen.

De rechtbank Midden-Nederland was aanvankelijk van plan om de zaak over de mislukte liquidatie in Zeewolde dinsdag inhoudelijk te behandelen, maar zag daarvan af toen het OM afgelopen zomer nieuwe informatie toestuurde met verklaringen van de beschermde getuige, waarop de raadsman van M. direct onderzoekswensen indiende om hem te mogen ondervragen. Die verklaringen gingen namelijk niet alleen over de aanslag op Peter R. de Vries, maar ook over de vermeende rol van M. bij de mislukte liquidatie in Zeewolde. Getuige 5089 zegt rechtstreeks informatie te hebben verkregen van het slachtoffer in Zeewolde, waarmee hij ook bevriend is. Advocaat Ronald van der Horst trof "merkwaardige dingen" aan in deze verklaring en zegt bovendien dat M. ontkent.

De rechtbank stemde in met het horen van meerdere getuigen en de medeverdachten bij een onderzoeksrechter. Daardoor lijkt een inhoudelijke behandeling van de zaak over de liquidatiepoging in Zeewolde nog ver weg. De volgende inleidende zitting is op 2 december, opnieuw op Schiphol.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie