Zeewolde

Groep 4 van PCBS De Regenboog beleeft boerderijles tijdens de Dutch Food Week

Tijdens de Dutch Food Week, van 7 tot en met 14 oktober, staan we in heel Nederland met elkaar stil bij ons voedsel. Groep 4 van PCBS De Regenboog mocht woensdag 11 oktober jl. een boerderijles volgen bij melkveebedrijf J.C.N. Dekker | Bij Boer Sjaak. De school had de boerderijles gewonnen met een winactie via de facebookpagina.

De kinderen werden woensdag door Hildegonda (educatieboerin) welkom geheten in de ontvangstruimte van het melkveebedrijf. Na een korte introductie en uitleg over het bezoek nam Hildegonda de kinderen mee voor een rondleiding over hun melkveebedrijf.

kinderen in de stal voor boerderijles in Zeewolde

Tijdens de rondleiding kregen de kinderen uitleg over de melktank, melkcarrousel, het voer dat de koeien en kalfjes eten, ook werd het verschil tussen hooi en stro duidelijk. “Wat een lange tong heeft een koe” zei een leerling. De melk van het melkveebedrijf wordt verwerkt in de fabriek tot kaas. Na de rondleiding werd dan ook kaas geproefd. Na het proeven van het zuivelproduct mochten de kinderen in groepjes aan de slag met de opdrachten. De kinderen genoten dat ze kalfjes mochten aaien en ‘verzorgen’. De tijd was eigenlijk te kort.

Tegen het einde van de ochtend werd er boter geschud en geproefd op een stukje brood. De kinderen waren zeer enthousiast dat ze boter hadden gemaakt. De boerderijles werd gezamenlijk afgesloten met het waar-/nietwaar spel. Het was een geslaagde boerderijles.

Advertentie