In de uitzending van Zeewolde Kiest op 22 april spraken Susan Baks (manager communicatie) en Marieke Brieffies (adviseur duurzaamheid) van HVC over hun rol in het nieuwe recycleplan van de gemeente Zeewolde.
De invoering van het recycle-tarief (diftar) per 1 januari 2026 brengt niet alleen nieuwe rekenmethodes met zich mee, maar ook veranderingen in hoe inwoners omgaan met hun afval – en hoe HVC hen daarbij ondersteunt.
“Alles wat inwoners van Zeewolde zien aan logo’s op containers en auto’s, komt uit mijn team,” vertelt Baks. Maar het werk van HVC gaat verder dan alleen logistiek en herkenbaarheid. HVC is beleidsadviseur, uitvoerder én voorlichter in het nieuwe recycleplan.
“Onze taak begint al bij het meedenken over het beleid,” zegt Brieffies. “We helpen de gemeente niet alleen met keuzes over kosten en milieu, maar ook met participatie en communicatie. We hebben bijvoorbeeld meegedacht over hoe we inwoners zo goed mogelijk kunnen informeren.”
De afvalcoaches worden een vertrouwd gezicht in Zeewolde. Zij komen niet alleen controleren, maar vooral om in gesprek te gaan. “We willen inwoners vooral goed informeren. Bijvoorbeeld over waarom GFT straks apart ingezameld moet worden bij hoogbouw,” aldus Baks.
En nee – het is geen kliklijn. “We gaan uit van vertrouwen. Soms krijgen mensen een compliment voor hun inzet, soms volgt uitleg als er iets niet helemaal goed gaat. En als er iets fout gaat door toedoen van anderen, dan zoeken we samen naar een oplossing,” vult Brieffies aan.
Afgekeurde bakken krijgen een label, maar daarna wordt samen met de inwoner gekeken hoe dit opgelost kan worden – vaak wordt de bak later alsnog geleegd.
Met de invoering van het recycletarief komt er een nieuwe afvalpas voor iedere inwoner. De oude pas wordt automatisch geblokkeerd. De nieuwe pas is gekoppeld aan één huishouden en werkt voor twee specifieke containers in de buurt.
“Je kunt je stortingen volgen in de HVC-app,” zegt Baks. “En je kunt zelfs een doel instellen om jezelf uit te dagen minder restafval aan te bieden.”
Maar wat als er een storing is of je pas kwijtraakt?
• Kwijt? Binnen drie dagen heb je een nieuwe.
• Storing? HVC kan aan de achterkant zien of een storting wel of niet is gelukt.
• Niet eens met je afvalfactuur? Dan kun je bezwaar maken. “Maar we vertrouwen erop dat mensen dat eerlijk doen,” benadrukt HVC.
Extra sleutelhangers of gekopieerde pasjes zijn vanaf dan verleden tijd. “Ze werken niet meer. We willen het systeem betrouwbaar houden en storingen door gekopieerde tags voorkomen.”
Voor wie liever geen fysieke pas meer wil meenemen, werkt HVC aan een digitale afvalpas die je via een app op je smartphone kunt gebruiken. Deze functie wordt al getest in de Noordoostpolder voor Android-gebruikers en wordt later – als de techniek het toelaat – ook beschikbaar voor iPhone.
“Zo maken we afval wegbrengen makkelijker én veiliger,” aldus Baks. “We willen mensen gemak bieden, zonder technische problemen voor de containers.” De digitale pas vervangt op termijn de behoefte aan sleutelhangers of alternatieve tags, die vaak storingen veroorzaken.
Eén van de zorgen: zal er straks meer afval naast containers worden gedumpt?
“Dat zien we in andere gemeenten wel even toenemen na de invoering,” erkent Brieffies. “Maar met handhaving, monitoring en een nulmeting vooraf kan dat goed worden opgevangen. Onze chauffeurs en de buitendienst zijn daarbij onze ogen en oren op straat.”
Twijfel je over kattenbakvulling, een blikje of een oude krant in de GFT?
“Gebruik de HVC-app,” adviseert Baks. “Scan de barcode, maak een foto of typ het product in. De app geeft direct aan waar het afval thuishoort.” De app volgt de richtlijnen van Milieu Centraal en Rijkswaterstaat. Voor de paar uitzonderingen geldt: liever checken dan gokken.
Een grote verandering is de introductie van GFT-inzameling bij appartementen. “Daar komen cocons bij de ondergrondse containers én krijgen inwoners een gratis keukenbakje met zakjes om het binnen makkelijk te maken,” zegt Brieffies.
“Als je GFT goed scheidt, ruikt je restafval ook minder. Dan hoef je dus ook minder vaak naar de container – en dat scheelt geld.”
Een idee van een van de chauffeurs wordt nu landelijk uitgerold: de bakhanger. “Als een bak maar halfvol is maar wel aangeboden wordt, hangt de chauffeur er een kaartje aan: ‘Let op – u betaalt ook voor een halfvolle bak’. Dat werkt goed in het buitengebied,” aldus Baks.
Het belangrijkste doel van HVC is helder: gedrag veranderen met begrip en begeleiding. “We willen mensen helpen om een nieuwe gewoonte te maken. Uiteindelijk scheelt dat niet alleen in je portemonnee, maar ook voor het milieu,” aldus Baks.
Wie twijfelt of zorgen heeft, krijgt van HVC een luisterend oor en duidelijke informatie. En ja, de compost mag je ook gewoon weer ophalen bij HVC, als bedankje voor je scheidingsinzet.
De gemeente stuurt eind 2025 een brief met uitleg en een nieuwe afvalpas. Tot die tijd zijn er informatieavonden, een actieve klantenservice en de HVC-app als digitale gids in de wereld van het nieuwe afvalbeleid.