Kick Off Stichting buurtAED Zeewolde.

Kick Off Stichting buurtAED Zeewolde.

Op dinsdagavond 15 januari presenteerde het bestuur van stichting buurtAED Zeewolde zich aan de initiatiefnemers en/of AED-beheerders, pers en andere betrokkenen.
Woensdag 16 janauri vind de officiële oprichting plaats bij de notaris.

Zeewolde is uniek in Nederland als het gaat om de AED acties, als enige gemeente zijn er 30 buurt AED-acties voltooid. Met 1535 donateurs is er ruim 48 000 euro opgehaald. Op deze manier is binnen een straal van 600 meter overal binnen de kern van Zeewolde een AED beschikbaar.

Ondersteuning voor de buurtAED's

Als gevolg van dit grote succes kwamen er zoveel vragen dat er actie ondernomen werd om krachten te bundelen en de continuïteit van de AED’s ook te waarborgen.
Het bestuur wil de benodigde AED’s die Zeewolde nu heeft en wellicht in nieuw te bouwen wijken nog komen ondersteunen. Dit voor (technische vragen) en hulp. Maar ook op het gebied van onderhoud en verzekering. En zeker ook niet onbelangrijk de nazorg die nodig is voor de hulpverleners wanneer er een reanimatie heeft plaats gevonden.

Op dit moment hebben de AED’s een onderhoudscontract van 5 jaar. Na die 5 jaar zal onderhoud moeten worden uitgevoerd. Over de manier waarop zal de stichting zich gaan buigen. Net als het vraagstuk over het verzekeren van de AED. Daarover is momenteel nog veel onduidelijkheid. Maar ook daarin zal de kracht van de stichting moeten blijken ten opzichte van elke individuele verzekering.

Verder zal de stichting een herhalingscursus Reanimatie met AED voor elke beheerder verzorgen.
In de presentatie werd ook duidelijk gemaakt hoe het proces verloopt vanaf het moment dat een reanimatie nodig is. En werden er getallen getoond over het aantal reanimaties per jaar. In Nederland zit dit op 17 000 buiten de ziekenhuizen waarvan 800 kinderen.

Kindersleutel

Voor de reanimatie van kinderen is er een speciale kindersleutel beschikbaar voor het type AED wat met de buurt-AED actie is aangeschaft. Het zal een doel van de stichting worden om voor alle 30 AED’s een kindersleutel aan te schaffen, indien dit nog niet is gebeurt ( op dit moment is het bekend van 2 AED’s). Met deze sleutel wordt de kracht van de schok verminderd zodat dit beter is voor kinderen tot 8 jaar of onder 25 kilo.

Ook konden er vragen worden gesteld aan het bestuur door het publiek, maar ook ervaring met elkaar worden uitgewisseld.

Wethouder Winnie Prins opende de vergadering met de woorden dat ze trots was op de prestatie van Germa van der Wel, initiatiefnemers en alle betrokken inwoners.

Uit de handen van Stan Stokvis, beleidsmedewerker Sociaal Domein kregen de initiatiefnemers en/of beheerders nog een bedankje namens de gemeente. De stichting heeft met behulp van sponsoring vele kosten gedekt kunnen krijgen, zo ook het bloemetje wat de bezoekers kregen namens de stichting. Vanuit de gemeente zet hij zich ook in om de stichting waar mogelijk te faciliteren. Bijvoorbeeld in het regelen van een locatie voor de vergadering, maar ook voor de reanimatie cursussen die komende weken aan meer dan 400 deelnemers gegeven zal worden.

Advertentie