Zeewolde

Laatste loodjes voor Omniumschool Zeewolde

Het begon in 2013 met een kern aan punten over onderwijs op papier zetten. Nu 6 jaar later heeft Dorien Kok, de initiatiefnemer van de Omniumschool en de bedenker van het Kernonderwijs onderwijsconcept, de sleutels mogen ontvangen van het achterste deel van het dubbele schoolgebouw op Kortsteel 5 in Zeewolde.

Logo Omniumschool

Afgelopen week heeft er een bouwkundige overdracht plaatsgevonden, in aanwezigheid van de beleidsadviseur onderwijshuisvesting van de gemeente Zeewolde.  

‘We hebben er zin in en zijn er bijna klaar voor.’ De leerkrachten Barbara en Mirjam kijken uit naar de start op 2 september, de eerste dag van het nieuwe schooljaar. De Omniumschool krijgt de beschikking over 3 lokalen, waarvan 1 lokaal voor kinderen die soms in alle rust zelfstandig willen werken. Het is duidelijk dat veel kinderen daar behoefte aan hebben. 

In de zomervakantie wordt de ICT infrastructuur aangelegd, worden de nieuwe meubels gebracht en natuurlijk al het (leer)materiaal. Ook worden de leer- en ontwikkelplannen voor de kinderen geschreven. Voor onderwijs vanuit de vraag: kind wat heb je nodig om te groeien. 

De eerste weken staan met het project ‘Ik en mijn omgeving’ in het teken van elkaar én jezelf leren kennen. Daarnaast ook aandacht voor de directe omgeving van de school en verder daaromheen. Waar woont bijvoorbeeld iedereen. In welke straat en wijk. Of woon je in een ander dorp. Het woord schooltuin is ook al diverse malen gevallen. 

De school start met een combiklas midden- en bovenbouw.  Daar zijn nog enkele plekken vrij, tot maximaal 20 leerlingen. De school hoopt per januari uit te breiden met een combiklas onderbouw. Ouders kunnen hun kind hiervoor aanmelden. 

Het bestuur van stichting Omniumscholen is nog op zoek naar een leerkracht hiervoor, die wil werken vanuit dat je de rode draad in de ontwikkeling van een kind moet volgen. Kernonderwijs kijkt naar een aanpak en gereedschappen om alle kinderen dat te geven wat ze nodig hebben om te groeien, bloeien en het maximum aan potentie te stimuleren. Een plek waar ieder kind tot zijn recht kan komen. Ieder kind heeft eigen unieke mogelijkheden.

De start van een nieuwe school die gefinancierd wordt door het Ministerie van OCW is tegenwoordig vrij uniek te noemen. Het bestuur is daarom erg blij met de toestemming van minister Arie Slob voor de start van de eerste Omniumschool in Nederland. Dorien Kok: ‘De soms tropenjaren waren een voorbereiding op de reis die we nu gaan maken: het eerste schooljaar van de Omniumschool in Zeewolde.’ 

Voor meer informatie: http://omniumschool.nl

Advertentie