Zeewolde

Landschapskunstwerk Sea Level wordt gerenoveerd

De gemeente Zeewolde wil in samenwerking met de kunstenaar Richard Serra het kunstwerk Sea Level toekomstbestendig maken.

Daarvoor is een grondige renovatie van het landschapskunstwerk noodzakelijk. Hiervoor is een subsidie aangevraagd bij de provincie Flevoland. 

Het kunstwerk Sea Level toont gebreken en het egale uiterlijk van het werk is verstoord. In 2011 heeft het een grijze verflaag gekregen. Dit werd gedaan om beschadigingen en graffiti te voorkomen. Deze verflaag is inmiddels verweerd en neemt stukjes van het onderliggende beton mee. 

Archief foto : Ruud van Velzen

In april 2022 is het kunstwerk naar aanleiding van deze beschadigingen onderzocht. Bij wijze van proef is toen gekeken hoe Sea Level naar zijn oorspronkelijke toestand kon worden teruggebracht. Over zo’n lengte van vijf meter werd met het aanbrengen van een pasta en het nodige spuitwerk een reiningingsronde.Het resultaat heeft nu tot een plan van aanpak geleid. 

Op basis van een uitgebreid rapport van Stichting Land Art Flevoland heeft de gemeente nu in samenspraak met de kunstenaar gekozen voor grondige renovatie. “Als gemeente willen we dit geweldig unieke landschapskunstwerk een goede toekomst geven. In samenwerking met de kunstenaar gaan we dit mooie project aan,” aldus Erik van de Beld (wethouder gemeente Zeewolde).  

De provincie Flevoland heeft binnen de impuls beheer en behoud landschapskunst geld beschikbaar gesteld voor het herstel van Flevolands vier oudste kunstwerken. De gemeente Zeewolde heeft na het onderzoek een aanvraag van €175.000 gedaan. De kunstenaar is bereid om de rest van de kosten te financieren. Als de aanvraag wordt goedgekeurd dan start de planning rondom de werkzaamheden. 

Sea Level

In 1996 werd het kunstwerk Sea Level, gemaakt door de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Richard Serra (1938), onthuld in het landschapspark de Wetering in Zeewolde. Het kunstwerk bestaat uit twee betonnen wanden van elk 200 meter lang die in elkaars verlengde staan, met een tussenruimte van 200 meter. De kunstwerken staan waterpas in een glooiend landschap; als de dijken zouden doorbreken zou het water tot de bovenste rand komen.

“Sea Level is een prachtig kunstwerk, dat eigenlijk draait om de wandeling die je erlangs maakt. Dan voel je met je lichaam het zeeniveau, en hoe dat tijdens je wandeling verandert,” aldus Martine van Kampen (curator stichting Land Art Flevoland). “ Mijn favoriete moment in het jaar om het kunstwerk te zien is in de zomer, als het gras eromheen lang is en beweegt in de wind. Dat vormt een mooi contrast met het roerloze, standvastige beton. We zijn blij dat deze ervaring voor het publiek en voor Zeewolde behouden blijft en het kunstwerk er straks weer piekfijn uitziet.”

Kunstenaar Richard Serra

Richard Serra is een beroemde Amerikaanse kunstenaar. Hij maakt ook tekeningen en schilderijen, maar is vooral bekend van zijn sculpturen. Van Richard Serra zijn werken te vinden bij alle grote musea: van het Museum of Modern Art in New York tot Guggenheim Bilbao. In Nederland vind je voor het Stedelijk Museum Amsterdam een groot kunstwerk, en Voorlinden in Wassenaar bouwde zelfs een speciale zaal voor een sculptuur van Serra. Serra werkt doorgaans met cortenstaal; er zijn maar drie kunstwerken in de wereld van zijn hand die van beton zijn gemaakt – Zeewolde heeft dus een uniek kunstwerk in haar buitencollectie.

Advertentie