Zeewolde

LTO: zet streep door plan datacenter

Boerenorganisatie LTO Noord roept de gemeenteraad van Zeewolde op om de komst van een datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld tegen te houden. Jaap Lodders, de voorzitter van afdeling Zuidelijk Flevoland, hoopt uit dat raadsleden 'zich niet laten leiden door loze beloften en niet hard te maken toezeggingen, maar zich baseren op de werkelijke lokale gevolgen'.

LTO roept gemeenteraad zeewolde op  zet streep door plan datacenter""

De gemeenteraad discussieert woensdagavond over de komst van een groot datacenter van het Amerikaanse Meta; het moederbedrijf van de online platformen Facebook en Instagram, en berichtenservice WhatsApp.

LTO vindt het zonde dat goede landbouwgrond wordt opgeofferd voor het datacenter, maar stelt vooral verbaasd te zijn over het gemak waarmee Meta voet aan de grond krijgt in Zeewolde. Er wordt veel beloofd, maar harde garanties ontbreken, constateert LTO. Op die manier kan de gemeenteraad zowel de verantwoordelijke bestuurder als Meta nooit ter verantwoording roepen.

Ook Natuurmonumenten richt zich in een brief tot de gemeenteraad. De natuurbeheerder vindt de impact van het datacenter zo groot dat het om een besluit van de landelijke overheid vraagt. De gemeenteraad zou geen standpunt moeten innemen, vindt Natuurmonumenten.

Advertentie