Zeewolde

Metershoge toren sorteert effect

Op het terrein van Stichting Scouting Jan Wandelaar stond afgelopen weekeinde een gigantische toren. Doormiddel van deze toren, met het platform op 21 meter en antenne op ruim 31 meter, hoopte men scouts uit heel Nederland te kunnen bereiken tijdens JOTA-JOTI. “Ja, dat was zeker effectief”, liet de tevreden bouwcoördinator Jesse Roelfs weten tijdens het LOZ-radioprogramma WWW@Zondagmorgen.

JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. “Het is een wereldwijd kamp waarbij scouts van allerlei groepen contact met elkaar proberen te leggen, door de lucht of via het internet”, legt Roelfs uit. “Wereldwijd zitten alle scouts achter de ouderwetse radio met een zendamateur erbij.”

Metershoge toren sorteert effect

Om zelf hoge ogen te kunnen gooien, besloot Scouting Jan Wandelaar een metershoge toren neer te zetten, waarvoor drie weken geleden al begonnen werd met opbouwen. En met succes. “Dankzij die toren hebben we inderdaad ook heel Nederland kunnen bereiken. We hadden ook een antenne lager neergezet en die had een stuk minder bereik.” Bij Jan Wandelaar hebben uiteindelijk ruim 140 leden diverse activiteiten gedaan die allemaal in het teken stonden van (radio)communicatie.

Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. “De ambitie is wat om weer mee te doen”, zegt Roelfs.

Advertentie